« Hi-tech
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
ANALIZA

Kraj ere Ubera?

Kalanick je prethodno bio primoran podnijeti ostavku na funkciju glavnog direktora 2017. pod pritiskom dioničara zbog niza skandala povezanih sa seksističkom kulturom u Uberu

Jedna je faza gotova...
Jedna je faza gotova... (Arhiva)
Više o

Uber

,

Travis Kalanick

Odlazak suosnivača Ubera Travisa Kalanicka iz tvrtke označava kraj perioda u kojem je Uber napravio revoluciju u načinu na koji se ljudi prevoze, ali i kraj desetljeća u kojoj su investitori ulagali milijarde dolara u tehnološke start up-ove u Silicijskoj dolini koji su poremetili tradicionalni način poslovanja, pišu svjetski mediji, prenosi Radio slobodna Europa.

Uber je priopćio da Kalanick do kraja godine odlazi iz Upravnog odbora direktora. Kompaniju napušta poduzetnik koji je prije deset godina pomogao pokretanje start up-a za prijevoz i izrastanje kompanije u kontroverznog diva iz Silicijske doline, piše Washington Post.

Kalanick je prethodno bio primoran podnijeti ostavku na funkciju glavnog direktora 2017. pod pritiskom dioničara zbog niza skandala povezanih sa seksističkom kulturom u Uberu.

Uber je u svibnju izašao na burzu, ali je poslije optimističnih projekcija da bi kompanija mogla dostići vrijednost od 100 milijardi dolara, nakon inicijalne javne ponude njena vrijednost pala za trećinu i sada vrijedi oko 50 milijardi dolara.

Kalanickov izlazak iz Upravnog odbora označava kraj perioda u kojem je Uber postao globalna sila, ističe Washington Post, ali i ukazuje da je kompanija bila na meti kritika zbog izbjegavanja propisa, tisuće seksualnih napada tijekom vožnji i oslanjanja na kooperante koji nisu imali zaštitu na radu, kao ni zagarantirane plaće.

Izlazak Kalanicka iz Ubera označava kraj desetljeća u kojoj su investitori u Silicilijskoj dolini 'upumpavali' ogromne količine novca u start up-ove i omogućili njihovim osnivačima golemu moć, ocjenjuje The Wall Street Journal.

Uber i Kalanick su bili prototip tog modela, ukazuje list, s obzirom na to da je Kalanick prikupio više od 14 milijardi dolara preko zajmova i prodaja udjela kompanije investitorima koje je pridobio ekspanzivnom vizijom i energičnim pristupom.

Kalanik je Uber pretvorio u "ikonu start up ambicija", ali je, ističe The Wall Street Journal, njegov mandat kao glavnog direktora bio obilježen nizom skandala, između ostalog i otkrićem da je kompanija koristila poseban softver kako bi izbjegla regulatore, kao i žalbama o šovinističkoj kulturi zaposlenih u Uberu.

27.12.2019. 09:29:00
Novi komentar
nužno
nužno