« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Slovenija uvodi kraće vinjete tek 2010. godine?

Slovenija će u ovogodišnjoj turističkoj sezoni zadržati sadašnji sustav naplate cestarina i neće uvesti kraće vinjete za vozače u tranzitu.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević, CROPIX)
Više o

vinjete

,

slovenske vinjete

U slovenskoj vladi su informaciju slovenskog lista "Dnevnik", koji tvrdi da bi se s produženjem sadašnjeg sustava naplate cestarina mogao složiti i Bruxelles, ali samo pod određenim uvjetima, odbili komentirati jer je u tijeku usklađivanje sustava naplate cestarine s Europskom komisijom, a vlada će opsežan materijal o tome razmatrati na jednoj od idućih sjednica, vjerojatno idućeg tjedna, navodi list.

Kako tvrdi "Dnevnik", ministar prometa Patrick Vlačič nesklon je promjenama sadašnjeg sustava i uvođenju kraćih vinjeta za strance još u ovoj godini, jer bi to za 35 posto smanjilo prihode koji se dobiju naplatom cestarine po sadašnjem sustavu.

Europska komisija lani je započela postupak protiv Slovenije jer smatra da je diskriminirajuće što strani vozači kroz Sloveniju moraju kupovati godišnje vinjete od 55 ili polugodišnje od 35 eura jer kraćih vinjeta za tranzit nema.

Sada je u tijeku usklađivanje o tome između Ljubljane i europskog povjerenika za transport Antonia Tajanija, koji bi htio da Slovenci uvedu i tranzitne vinjete po pet eura za turiste u tranzitu, ali to još uvijek nije riješeno.

Kako navodi "Dnevnik", Bruxelles bi bio spreman popustiti Ljubljani da ove godine zadrži postojeći sustav naplate i cijene vinjeta, ali zauzvrat traži da se slovenska vlada obveže preciznim datumima kada će uvesti kraće vinjete u sljedećoj godini, odnosno da donese "precizan kalendar promjena" sadašnjeg sustava. Uz to, Europska komisija inzistira da kraće vinjete budu u poštenom cjenovnom razmjeru s cijenama godišnjih i polugodišnjih vinjeta.

Trenutačno u Sloveniji smatraju da cijena vinjete za jedan ili dva tjedna ne bi mogla biti ispod 15 eura. (hina/metro-portal)

10.02.2009. 22:46:13
Novi komentar
nužno
nužno