« Iza ogledala
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
GEOLOŠKI FENOMEN

Kozmička bomba se srušila na Kelte i stvorila jezero?

Geološki fenomen u Gornjoj Bavarskoj posvađao je znanstvenike koji se ne mogu složiti oko nastanka kratera

Kimsko jezero
Kimsko jezero (Wikipedia)
Više o

geološka istraživanja

,

najveći krater

,

meteorit

,

geologija

,

Eco Taxi

,

Porcijunkulovo

Jezero Tüttensee u Gornjoj Bavarskoj ponovno je izazvalo svađu među znanstvenicima. Naime, jedni tvrde da je jezero nastalo prirodnim procesom prije 12.500 godina, dok drugi geološki fenomen objašnjavaju udarom meteorita.

Geofizičari već godinama na različitim sveučilištima i institutima pokušavaju objasniti ogromne kratere koji se protežu od Kimskog jezera do Altöttinga, a najveća 'rupa' je upravo jezero Tüttensee. Novije analize pokazuju da je oko 500. godine prije Krista ogroman objekt iz svemira eksplodirao u zemljinoj atmosferi, a dijelovi te kozmičke bombe pogodili su regiju današnje Gornje Bavarske. Ukoliko su znanstvenici u pravu, na tom se području nalazi najveće polje udarnih kratera na svijetu.

>>Otkriven najveći krater na Zemlji 

"Ne vjerujem da se nebo srušilo na Kelte prije 2500 godina", rekao je za portal Welt Roland Eichhorn, glavni geolog Bavarskog ureda za okoliš koji se ne slaže s novom teorijom. Eichhorn se poziva na geološka istraživanja radiokarbonskom metodom prema kojima je krater nastao pri kraju ledenog doba i odbacuje bilo kakva druga objašnjenja.

S druge strane, njegov kolega Kord Ernstson sa Sveučilišta Würzburg, pobornik teorije o kozmičkoj bombi, tvrdi: "Radiokarbonska metoda je vrlo upitna i ništa ne dokazuje. I sami smo je proveli i dobili smo više kontradiktornih rezultata. Eichhorn nas niti jednom nije posjetio na terenu. Nije kroz mikroskop vidio ono što smo mi vidjeli." 

Na području veličine 60x30 kilometara nalazi se ukupno 80 individualnih kratera. Jezero Tüttensee duboko je 17 metara s promjerom od 400 metara.

25.08.2010. 22:23:00
Novi komentar
nužno
nužno