« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
PROMJENA STAVA

Kouchner protiv ulaska Turske u EU

Razlog je tursko protivljenje izbora danskog dužnosnika za glavnoga tajnika NATO-a.

(Getty Images)
Više o

EU

,

NATO

,

Turska

,

Danska

,

PKK

,

Bernard Kouchner

,

ulazak Turske u EU

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner rekao je u utorak da više ne zagovara ulazak Turske u Europsku uniju jer je ostao "vrlo šokiran" turskim pritiscima protiv izbora danskoga dužnosnika za glavnoga tajnika NATO-a.

"Ja sam bio pristaša ulaska Turske u EU", rekao je Kouchner za radio RTL i dodao da tomu više nije sklon poslije summita NATO-a.

Na summitu u subotu u Strasbourgu, Turska se protivila izboru danskog premijera Andersa Fogha Rasmussena za glavnog tajnika NATO-a, no u konačnici je popustila uz kombinaciju američkih pritisaka i jamstava.

"Bio sam vrlo šokiran takvim oblikom pritisaka kakav su činili na nas", na summitu NATO-a, rekao je Kouchner.

Turska je zamjerila danskome premijeru što se odbio ispričati za objavu karikatura s likom proroka Muhameda u danskome tisku iz 2005., te što se iz Danske emitira program televizije Kurdske radničke stranke (PKK).

Pozivanje Turske na aferu s karikaturama iz 2005. "čini mi se, najmanje što mogu reći, nespretno". I "zabrinjava me razvoj Turske u tom smislu, recimo prema jačanju religiji, prema slabljenju laičke države", rekao je Kouchener i dodao "ta praksa Turaka me šokirala".

Osim toga, Kouchner je poručio da nisu Amerikanci "ti koji odlučuju tko će u Europu, a tko ne. Mi smo gazde kod nas doma", rekao je.

Barack Obama se u Pragu, na summitu Sjedinjenih Država i Europske unije, izjasnio za ulazak Turske u EU, a ponovio je to i u ponedjeljak za posjeta Turskoj. Francuska i Njemačka protive se ulasku Turske u EU. (hina/metro-portal)

07.04.2009. 14:49:40
Novi komentar
nužno
nužno