« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
THOMAS HAMMARBERG:

Kosovski izbjeglički logori za Rome su europska sramota

U logorima su onečišćeni voda, zrak i tlo, rekao je povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe i pozvao na njihovo hitno zatvaranje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Kosovo

,

Romi

,

Mitrovica

,

Thomas Hammarberg

,

kosovski logori

,

Osterode

,

Česmin lug

Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Thomas Hammarberg rekao je u petak u Prištini da je sramotno za međunarodnu zajednicu što i deset godina nakon završetka rata na Kosovu još uvijek nisu zatvorena dva izbjeglička centra za Rome sjeverno od Mitrovice.

"To je skandalozno za međunarodnu zajednicu ... sramim se da postoje ti logori u Europi u naše vrijeme", rekao je Hammarberg nakon obilaska izbjegličkih logora "Osterode" i "Česmin lug".

On je dodao da je u tim logorima onečišćena voda, zrak i tlo, te je pozvao da se oni hitno zatvore.

"Stanje je veoma ozbiljno, kontaminacija olovom i drugim metalima je jako velika. Rezultat svega toga su onečišćena voda, zemlja i zrak, tako da sve to štetno utječe na zdravlje stanovnika tih kampova, a posebno djece", rekao je Hammarberg.

Povjerenik Hammarberg je isto tako od vodećih europskih zemalja zatražio da ne vraćaju izbjeglice na Kosovo, jer, kako je naveo u izvješću, još uvijek ne postoje uvjeti za njihov povratak.

"Kosovo nije spremno prihvatiti dodatne izbjeglice u ovome trenutku, najveće europske zemlje trebale bi pokazati suzdržanost glede njihove repatrijacije", rekao je Hammarberg. (hina/metro-portal)

12.02.2010. 18:55:18
Novi komentar
nužno
nužno