« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
NEPOSLUŠNI

Kosor traži smjenu vodstva HERA-e jer nije Vladu obavijestila o poskupljenjima

VIDEO - HERA je povećanje cijena grijanja objavila na internetu i tek jučer obavijestila Ministarstvo gospodarstva

(Goran Mehkek/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Ministarstvo gospodarstva

,

skuplje grijanje

,

Đuro Popijač

,

HERA

Vlada će pred Hrvatskim saborom pokrenuti inicijativu za razrješenjem Upravnog vijeća Hrvatske regulatorne agencije (HERA), najavila je s današnje sjednice Vlade premijerka Jadranka Kosor.

HERA je odobrila povećanje cijena grijanja bez da je o tome obavijestila Ministarstvo gospodarstva i Vladu i to objavila na svojim internet stranicama, a jučer je to e-mailom proslijedila Ministarstvu, kazala je Kosor.

"To naprosto nije prihvatljivo ponašanje. HERA je svakako neovisno tijelo koje bira Sabor, na prijedlog Vlade, ali HERA, kao ni bilo koja druga agencija ili institucija, nije neovisna od stvarnog života, prilika u Hrvatskoj i u kojima žive građani, a nije neovisna ni od odgovornosti", kazala je premijerka.

Ako netko, ističe Kosor, donosi odluke o poskupljenju bilo čega, onda "mora prethodno informirati Vladu i o tome se mora razgovarati danima, mjesecima", a ne da se to "iskrca Vladi i kaže sada vi odlučite" čime se Vladu dovodi u neravnopravan položaj.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač podsjetio je da je HERA samostalna, neovisna i nepriofitna ustanova odgovorna za regulaciju energetskih djelatnosti. Popijač je kazao kako energetske tvrtke podnose zahtjeve Ministarstvu koje te zahtjeve proslijeđuju HERA-i koja treba dati mišljenje.

Po njegovim riječima, zahtjevi tvrtki koje se bave toplinarstvom zaprimljeni su uglavnom u prosincu prošle godine, Ministarstvo ih je poslalo HERA-i, a njene su ih stručne službe, kaže, obrađivale pet mjeseci.

Popijač je također kazao kako je zahtjeve podnijelo 11 tvrtki, a HERA je prije dva dana na svojoj internet stranici objavila mišljenja za njih sedam. Zašto je sada donijeto rješenje za njih sedam, zašto zahtjevi četiri tvrtke nisu obrađeni i objavljeni, da li se radi o diskriminaciji na tržištu, čini li se nelojalna konkurencija, upitao je Popijač.

Ističe i kako HERA nije obrazložila svoja mišljenja, već je ostavljeno Vladi da to učini.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker naglašava kako je krajnje vrijeme da neki shvate da neovisnost ne znači da mogu raditi što hoće. (hina/metro-portal)

29.04.2010. 15:04:26
Novi komentar
nužno
nužno