« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZGRADA B

Kosor otvorila novi putnički terminal u dubrovačkoj Zračnoj luci

Površina luke povećana je na 13.740 četvornih metara, a "avio mostovi" omogućuju "suhi prijelaz" iz zgrade do zrakoplova

(Admir Buljubašić/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

Zračna luka Dubrovnik

,

Dubrovnik turizam

,

Trstenik

,

Irvin Kershner

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor poslijepodne je u dubrovačkoj Zračnoj luci otvorila novi putnički Terminal, tzv. zgradu B.

"Ovo je jedan izuzetno važan i značajan trenutak ne samo za Dubrovačko-neretvansku županiju već za cijelu Hrvatsku", naglasila je premijerka Kosor, dodavši kako su ovo još jedna vrata Hrvatske gdje se svi oni koji dolaze, mogu po prvi puta susresti s našom zemljom.

Vrijednost radova na novoj zgradi dubrovačke Zračne luke, koja je namijenjena međunarodnim i domaćim odlascima i dolascima putnika, iznosi 160 milijuna kuna osiguranih iz vlastitih sredstava te kredita ostvarenih putem Erste banke.

Novoizgrađenom zgradom putničkog Terminala B površina zračne luke je povećana na 13.740 četvornih metara. Na novoj su zgradi implementirani "avio mostovi", čime je dubrovačka Zračna luka ujedno i prva hrvatska zračna luka koja putnicima omogućuje tzv. "suhi prijelaz" iz zgrade do zrakoplova.

Radove na novoj zgradi izvela je tvrtka Dalekovod dok je projektant Arhitektonski biro Ante Kuzmanića.

Prigodnim riječima okupljenima su se obratili direktor dubrovačke Zračne luke Roko Tolić, načelnik općine Konavle Luka Korda i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Zračna luka Dubrovnik bila je potpuno uništena tijekom Domovinskog rata, a ponovno je stavljena u funkciju krajem 1992. Godine 1993. u luci je bilo 1.566 slijetanja i polijetanja zrakoplova, s ukupno 37.117 putnika. Tijekom 1998. bilo je 5.994 letova sa 279.484 putnika, a značajan porast ostvaren je 2003. kada je bilo 10.204 letova i 716.592 putnika.

Sada preko Zračne luke Dubrovnik godišnje prijeđe oko milijun putnika, a kompletnim završetkom rekonstrukcije kapacitet će se od milijun putnika na godinu povećati na više od dva milijuna. (hina/metro-portal)

12.05.2010. 19:58:39
Novi komentar
nužno
nužno