« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
REKONSTRUKCIJA VLADE

Kosor ne želi da 2011. bude izgubljena godina

Svjetske novinske agencije objavile su vijest da je premijerka Jadranka Kosor rekonstruirala svoju vladu godinu dana prije izbora

Agencije pišu da je vlada pod vodstvom premijerke počela veliku kampanju protiv korupcije
Agencije pišu da je vlada pod vodstvom premijerke počela veliku kampanju protiv korupcije (Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

smjena ministara

,

svjetske agencije

,

rekonstrukcija vlade

Premijerka Kosor smijenila je ministre financija, obrane, graditeljstva i kulture, izvijestile su svjetske agencije i agencije u regiji, uz podatke o pritvoru i istrazi za korupciju protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, te o padu popularnosti HDZ-a koji u anketama zaostaje za lijevim centrom.

Kosor je "rekonstruirala vladu desnog centra u ponedjeljak kako bi se usredotočila na gospodarski oporavak i napore za članstvo u Europskoj uniji tijekom priprema za izbore iduće godine", piše Reuters i citira njezine riječi kako "ne želi da 2011. bude izgubljena godina". Sve agencije pišu da je vlada pod vodstvom premijerke Kosor počela veliku kampanju protiv korupcije, što je jedan od zahtjeva na kojima EU najviše inzistira.

"Lokalni promatrači nagađaju da su promjene u vladi možebitna najava novih koraka u borbi protiv korupcije koju je Kosor počela otkako je 2008. preuzela" kabinet, piše njemačka agencija dpa. K tomu dpa napominje da "javno mnijenje predviđa izbornu katastrofu HDZ-a unatoč tomu što je 40 visokopozicioniranih dužnosnika i istaknutih poslovnih ljudi uhićeno u borbi protiv korupcije".

Francuska agencija AFP piše da je Sanaderovo uhićenje nanijelo nov udarac već oslabljenu HDZ-u. Uz vijest o promjenama u hrvatskoj vladi srbijanska agencija Tanjug donosi i širi tekst o novim ministrima i napominje kako će svi smijenjeni ministri aktivirati saborske mandate.

AFP piše da je smijenjeni ministar financija Ivan Šuker kritiziran zbog neuspjeha da ozdravi gospodarstvo pogođeno krizom i da je nova ministrica Martina Dalić stručnjakinja za ekonomiju. I slovenska agencija STA izvijestila je o "osvježenju" hrvatske vlade te prenijela da je za srijedu zakazana saborska sjednica na kojoj bi zastupnici trebali prihvatiti njezine prijedloge i da bi već u četvrtak redovita sjednica vlade mogla biti održana u novom sastavu.

Austrijska agencija APA također je prenijela vijest o rekonstrukciji vlade uz premijerkino objašnjenje da osvježenje nema veze s borbom protiv korupcije, već s ocjenom da stari kabinet nije dovoljno brzo provodio potrebne reforme. (hina/metro-portal)


27.12.2010. 17:39:07
Novi komentar
nužno
nužno