« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
OLLI REHN:

Korupcija može zakomplicirati hrvatski put u EU

Stanje u regiji takvo je da još ne postoji stabilnost koja ne bi mogla biti brzo ugrožena.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Olli Rehn

,

korupcija

,

ulazak u EU

,

zapadni Balkan

,

Prag

,

organizirani kriminal

,

Davor Božinović

Hrvatska je napredovala u brojnim područjima, ali korupcija je i dalje ozbiljna teškoća koja joj može zakomplicirati put u Europsku uniju, rekao je u petak europski povjerenik za proširenje Olli Rehn na konferenciji o transformaciji istočne Europe u Pragu, prenosi agencija STA.

Govoreći o europskoj perspektivi zemalja zapadnog Balkana, Rehn je rekao da one moraju pojačati borbu protiv korupcije.

"Od država zapadnog Balkana tražimo da formiraju agencije za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, ali to nije jednostavno. Mislim da je to jedna od naših prioritetnih zadaća. Hrvatska je, na primjer, napredovala na brojnim područjima, no korupcija je i dalje ozbiljna teškoća za tu državu, teškoća koja joj može zakomplicirati put u Europsku uniju", rekao je Rehn.

Rehn je upozorio da nema vremena za pauzu i opuštanje kad je riječ o približavanju država zapadnog Balkana Europskoj uniji. Po njegovim je riječima, stanje u regiji takvo da još ne postoji stabilnost koja ne bi mogla biti brzo ugrožena.

"Moramo očuvati europsku perspektivu za jugoistočnu Europu, s konačnim ciljem učlanjenja tih država u Europsku uniju kad svaka od tih država ispuni uvjete. Nije nužno da se krećemo brzinom metka, ali moramo se kretati u tom smjeru. Samo putovanje jednako je važno kao i konačni cilj", izjavio je europski povjerenik za proširenje.

Naglasio je također kako proces proširenja Europske unije na zapadni Balkan ne smije biti "žrtveno janje" globalne financijske i ekonomske krize.

Istaknuo je da je u pet godina mandata na mjestu povjerenika za proširenje ispunio pet od šest ciljeva koje si je zadao na početku mandata, sve osim ujedinjenja Cipra. Među one koje je uspješno obavio spomenuo je ulazak Hrvatske u zadnju fazu pregovora.

U Pragu je u petak održana međunarodna konferencija "Od pada željezne zavjese 1989. godine do proširenja EU 2004. godine - uloga civilnog društva i europska ideja u demokratskoj transformaciji srednje i istočne Europe", koju je u Pragu organizirala Češka kao predsjedatelj Unijom. Na njoj je sudjelovao i državni tajnik ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Davor Božinović. (hina/metro-portal)

01.05.2009. 16:55:45
Novi komentar
nužno
nužno