« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
rezultat vještačenja

Kornatsku tragediju nije uzrokovala eksplozija

Županijski istražni sudac u Šibeniku ustvrdio je da na tijelima stradalih vatrogasaca nije bilo tragova koji bi ukazivali da je došlo do eksplozije.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

kornatska tragedija

Branko Ivić, koji je vodio istragu o kornatskoj tragediji u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, reagirao je danas na medijsko nagađanje jednih dnevnim novina, podsjetivši kako je vještačenjem utvrđeno da na tijelima stradalih vatrogasaca nije bilo nikakvih tragova koji bi ukazivali da se na Kornatima dogodila eksplozija, te ponovio da uzrok smrti 12-orice vatrogasaca nije mogla biti eksplozija.

Komentirajući današnji medijski napis o privatnoj istrazi jednog umirovljenog vojnog časnika iz Splita - koji je zaključio kako su vatrogasci tijekom gašenja požara na Kornatu stradali od eksplozije požarom aktiviranog rasutog eksplozivnog punjenja NATO-ve bombe, koja je bila odbačene 1999. tijekom rješavanja krize na Kosovu - istražni sudac Ivić je podsjetio na rezultate 14-mjesečne istrage o kornatskoj tragediji i rezultate sudskog vještaćenja.

Budući da su tijekom istrage "u javnosti postojale spekulacije o zaostalim minama, istraga i vještačenja bila su usmjerena i u tom pravcu. Zatražio sam da u tim sudskih vještaka bude uključen i istaknuti stručnjak sudske medicine prof. dr. Dušan Zečević. Vještačenjem je utvrđeno kako na tijelima stradalih nije bilo nikakvih tragova koji bi ukazivali na to da se dogodila eksplozija", rekao je istražni sudac Ivić u izjavi za Hinu.

Podsjetio je također kako je u zaključku tima sudskih vještaka navedeno da je uzrok smrti bio rijedak prirodni fenomen pod nazivom "izgaranje nehomogene plinske smjese" te kako je bila odbačena mogućnost eksplozije zaostalih mina, o čemu se špekuliralo u javnosti.

Ivić je kazao kako je tijekom službene istrage o kornatskoj tragediji, koja se dogodila 30. kolovoza 2007., kao istražni sudac dobio mnoga pisma o njenim uzrocima.

Nije to ništa neobično u ovakvim situacijama. Ta su pisma govorila o urotama i slično, no nisu bila potrijepljena nikakvim relevantnim dokazima o nesreći da bi ih istraga uzela u obzir, istaknuo je istražni sudac Ivić.

Izvor: Hina

05.09.2009. 14:13:52
Novi komentar
nužno
nužno