« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
JEFTINO

Korejac će lansirati satelit od 500 dolara

OpenSat, kako se satelit zove, teži oko jednog kilograma, i iz orbite će slati podatke o temperaturi i brzini rotacije solarnih panela

Satelit ipak neće izgledati ovako napredno
Satelit ipak neće izgledati ovako napredno (Arhiva)
Više o

satelit

,

orbita

,

tehnologija

Šestogodišnji projekt južnokorejskog studenta strojarstva će uskoro doći kraju. Song Ho-jun je za 500 dolara napravio svoj satelit i krajem godine će ga lansirati u svemir.

„Izrada satelita nije ništa teža od izrade mobitela," kaže umjetnik koji je uz pomoć interneta i raznih društvenih mreža prikupio dovoljno informacija o izradi satelita, a djelove kupovao kroz par godina u raznim dućanima sa elektroničkom opremom.

Na ideju je došao kad je radio u jednoj privatnoj firmi koja se bavila lansiranjem satelita, i sam priznaje, pomalo je simbolična. Pristupio je mnogim firmama za pomoć i uglavno ju je primio pošto je sam radio na projektu. Financiju je dobio od svojih roditelja.

OpenSat, kako se satelit zove, teži oko jednog kilograma, i iz orbite će slati podatke o temperaturi i brzini rotacije solarnih panela. Sa satelitom će moći komunicirati i radio operateri čije će poruke onda slati Morseovom abecedom putem LED-ica.

Iako je izgradnja satelita došla samo 500 dolara, lansiranje u svemir je posve druga priča. Ono dođe oko 100.000 dolara, ali na sreću Ho-jun je potpisao ugovor sa jednom francuskom tvrtkom koja će njegov satelit lansirati zajedno sa jednim drugim u prosincu iz Bajkonura.

26.07.2012. 22:22:52
Novi komentar
nužno
nužno