« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
RIJEŠENO JE I TO

Konstruktor i IGH dostavili jamstva za "posao stoljeća"

Cijela investicija, najveća do sada u Crnoj Gori i najveći izvozni posao za Hrvatsku, stajat će 2,77 milijardi eura

Direktor IGH Jure Radić
Direktor IGH Jure Radić (Arhiva)
Više o

IGH

,

Crna Gora

,

Konstruktor

,

posao stoljeća

Hrvatski konzorcij koji čine Konstruktor, IGH i Tehnika dostavio je potrebna jamstva za financiranje izgradnje autoceste Bar-Boljari u Crnoj Gori i poslovi će biti nastavljeni predviđenom dinamikom, doznaje Hina u utorak u crnogorskom Ministarstvu prometa, pomorstva i telekomunikacija.

Time je hrvatski konzorcij ispunio rok koji mu je dala crnogorska vlada za dostavljanje jamstava.

"Vlada Crne Gore će nastaviti predviđenu proceduru analize dostavljenih ponuda i zaključivanja ugovora sa hrvatskim konzorcijem i financijskim institucijama", kazao je predsjednik Komisije za provođenje natječaja i pregovaranja Zoran Radonjić. "Ukoliko sva ta jamstva budu ispravna, konzorcij na čelu s Konstruktorom bi mogao konačno otpočeti i s konkretnim radovima na najtežoj dionici autoceste Podgorica-Mateševo".

Crnogorsko vladino vijeće za izgradnju autocesta nedavno je ocijenilo da dostavljena jamstva prvorangiranog ponuđača hrvatskog konzorcija ne osiguravaju konačno zaključenje financijskih ugovora, zbog čega bi trebalo uzeti u obzir i alternativna rješenja.

U drugoj polovici prosinca, Vijeće je dalo Konstruktoru, s kojim je potpisan ugovor o koncesiji za gradnju autoceste od Bara do Boljara, rok od 60 dana za dostavu novih finacijskih jamstava. Vijeće je tada odlučilo i da zbog uštede na vremenu počnu preliminarni pregovori s drugoplasiranim izvođačem s natječaja, grčko-izraelskom tvrtkom Aktor HCH ako hrvatski graditelji ne ispune dogovorene rokove.

Ugovor o koncesiji za izgradnju autoceste Bar-Boljari, koja ide od krajnjeg juga do krajnjeg sjevera Crne Gore, konzorcij Konstruktora, IGH-a i Tehnike potpisao je u lipnju prošle godine. Riječ je o autocesti duljine 169,2 kilometra, a po projektu hrvatski bi graditelji trebali probiti 48 tunela i izgraditi 107 mostova i vijadukata. Najdulji most, oko pet kilometara, bit će podignut na Skadarskom jezeru.

Cijela investicija, najveća do sada u Crnoj Gori i najveći izvozni posao za Hrvatsku, stajat će 2,77 milijardi eura, od čega će crnogorska vlada osigurati 1,74 milijarde. Završetak gradnje planiran je za kraj 2016. godine. "Posao stoljeća" konzorcij je dobio na javnom natječaju, na kojemu je sudjelovalo još pet građevinskih konzorcija iz Austrije, Grčke, Izraela i Francuske. (hina/metro-portal)

09.02.2010. 15:58:19
Novi komentar
nužno
nužno