« Iza ogledala
objavljeno prije 3 godine i 4 mjeseca
ZVIJEZDE

Konjunkcija Jupitera i Saturna nakon 800 godina

Najbliža konjukcija Jupitera i Saturna od 1623. – 14.12. započinje planetarni rat između Saturna i Jupitera

Saturn je tu, a i Jupiter...
Saturn je tu, a i Jupiter... (Arhiva)
Više o

Jupiter

,

Saturn

Danas je 21. prosinac, dan zimskog solsticija, no istovremeno dolazi do konjunkcije Jupitera i Saturna, dva velika i važna znaka koja će napraviti malo cirkusa...

14.12. započinje planetarni rat između Saturna i Jupitera u kojem pobjeđuje Saturn, a kojem će pomoći i Rahu. Velika konjukcija Jupitera i Saturna dogodit će se 21. prosinca 2020. Ovo je najbliža konjunkcija Jupiter-Saturn od 1623. godine.

Najbliži u prosincu, Jupiter i Saturn bit će udaljeni samo 0,1 stupanj. Prema astronomima ovakva bliska konjunkcija Jupiter-Saturn 2020. godine neće se ponovno podudarati sve do 15. ožujka 2080. godine.

Astronomi riječju konjunkcija opisuju planete kada se približe u ravnini jedno drugom. Astrolozi ih isto vide zajedno na nebu u ravnini, ali sagledavaju u kojem su sazviježđu zvijezda i ta sazviježđa zovemo znakovima. Termin velika povezanost koristi se za susrete dva najveća planeta u našem Sunčevom sustavu, moćnog Jupitera i slavnog prstenastog planeta Saturna.

Velika konjukcija Jupitera i Saturna dogodit će se 21. prosinca 2020. godine. Ovaj datum se poklopio s početkom zimskog solsticija kada je Sunce na najnižoj točki ili kada je svijetlo najmanje te kada počinje polako rasti, tvoreći križ kojeg su preuzeli kršćani kao početak Božića ili slavljenje boga Sunca u Rimljana.

Ako se vratimo na astronomiju, ovo je najbliža konjunkcija Jupiter-Saturn od 1623. godine. Najbliži u prosincu, Jupiter i Saturn bit će udaljeni samo 0,1 stupanj. Prema astronomima ovakva bliska konjunkcija Jupiter-Saturn 2020. godine neće se ponovno podudarati sve do 15. ožujka 2080. godine.

Sigurno je da kada se događaju, ovakve konjukcije imaju veću snagu i znamenitost za jednu epohu, a ne moramo govoriti koliko je Saturn u Jarcu, a prije njega Saturn u Ketu promjenio naš život prošle godine. S ovom značajnom konjukcijom sigurno će promijeniti mnoge stvari.

21.12.2020. 11:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    21.12.2020. 11:00
    ovo treba gledati necemo gledati za 800 godin ovo opet jupiter isaturn skupa
Novi komentar
nužno
nužno