« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
NARUŠAVANJE ODNOSA

Kongres SAD-a osudio genocid nad Armencima, Turska prosvjeduje

Službena Ankara negira odgovornost za genocid, jer bi ona mogla pružiti pravnu osnovu za odštetu žrtvama

(Getty Images)
Više o

Armenija

,

genocid

,

sporazum Armenija Turska

,

kongres SAD-a

Vanjskopolitički odbor Predstavničkog doma Kongresa SAD u četvrtak je osudio kao genocid masovna ubojstva Armenaca 1915. godine u Otomanskom carstvu, oglušivši se na zahtjev Obamine administracije da odustane od te rezolucije i interesu dobrih odnosa s Ankarom i procesa normalizacije odnosa između Turske i Armenije.

Neobvezujuća rezolucija, koja je prihvaćena s 23 glasa za i 22 protiv, bavi se mračnim razdobljem turske povijesti u kojem je Otomansko carstvo pred raspadom izvršilo genocid nad 1,5 milijuna Armenaca, kako bi spriječilo stvaranje neovisne armenske države.

S lužbena Ankara, ali i većina turskih povjesničara, negira odgovornost za genocid, jer bi ona mogla pružiti pravnu osnovu za odštetu žrtvama. Ankara tvrdi da je broj ubijenih predimenzioniran, te da se radi o žrtvama građanskog rata i nereda, a ne genocida.

Sličnu rezoluciju isti je odbor prihvatio 2007., ali je tadašnja Busheva administracija uspjela izlobirati zastupnike da rezolucija ne dođe na glasovanje pred Predstavnički dom. Što će biti sa sadašnjom rezolucijom nije poznato, izvješćuju američki mediji.

U Ankari je ured premijera Recep Tayyip Erdogana odmah oštro reagirao. "Osuđujemo tu zakonsku mjeru koja osuđuje turski narod za zločin koji nije počinio", istaknuto je u priopćenju.

Turski veleposlanik Namik Tan, koji je prije par tjedana predao vjerodajnice u Washingtonu, hitno je pozvan je u Ankaru "na konzultacije".

Glasnogovornik Bijele kuće Mike Hammer kazao je u četvrtak da je državna tajnica Hillary Clinton upozorila predsjednika kongresnog odbora Howarda Bermana da ta rezolucija može ugroziti proces pomirbe između Turske i Armenije. Unatoč tom pozivu, Berman, demokrat iz Kalifornije u kojoj živi brojna armenska zajednica, u četvrtak je pozvao članove odbora da prihvate rezoluciju.

Predsjednik Barack Obama u srijedu je razgovarao s turskim predsjednikom Abdullahom Gulom, kako bi podržao napore za normalizaciju odnosa s Armenijom, kazao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

"Mi smo vršili snažan pritisak kako bi došlo do sadašnjeg napretka, i sigurno ne želimo vidjeti da se to ugrožava", rekao je Crowley.

Suat Kiniklioglu, član turskog parlamenta koji boravi u posjetu Kongresu SAD, izjavio je da je intervencija državne tajnice Clinton došla prekasno.

"To je učinjeno na način da omogući amdinistraciji da u budućnosti, kad stvari pođu krivo, može reći kako je intervenirala u potporu Turskoj", rekao je on.

Bryan Ardouny, izvršni direktor Armenske skupštine u Americi, izjavio je da je glasovanje bilo tješnje od očekivanog, ali je "na kraju istina prevladala i kongresnici su dali vrlo afirmativnu izjavu unatoč protivljenju".

Američka je administracija intervenirala usprkos obećanja iz predizborne kampanje Baracka Obame da će ubijanje 1,5 milijuna Armenaca od strane otomanskih Turaka, SAD službeno nazvati genocidom.

05.03.2010. 07:10:47
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    emin
    05.03.2010. 09:42
    Za razliku od Turske Amerika je izvrsila agresiju na vise zemalja, pocinivsi strasne zlocine i oglusuje se na rezolucije o tome.
  2. avatar
    gost
    05.03.2010. 14:44
    Turska mora priznati masovni pokolj Armenaca iz 1915. U tom pokolju je poginulo vise od milijuna i pol Armenaca.
  3. avatar
    armen
    05.03.2010. 22:20
    Naravno Turska mora priznati genocid nad Armencima. U tom je masovnom pokolju zbilja pogunulo vrlo mnogo nevinih ljudi. Gonocid nad Armencima su priznale 20 zemalja u svijetu. Turska tada mora povuci 20 svojih veleposlanika iz tih zemalja.
Novi komentar
nužno
nužno