« Biznis
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci

Konferencija o inovativnosti

Konferencija je održana u prostoru GlaxoSmithKlinea
Konferencija je održana u prostoru GlaxoSmithKlinea (Ranko Šuvar/CROPIX)
Više o

lijekovi

,

inovativnost

Zahvaljujući napretku medicine i novim lijekovima životni vijek ljudi produžen je u posljednjih 50 godina za 30 godina, a smrtnost je smanjena za više od 45 godina, rečeno je na jučerašnjoj Konferenciji o inovativnosti koju je organizirala Udruga inovativnih proizvođača lijekova.

Proizvodnja lijekova iznimno je zahtjevna i skupa, pa su se tako u posljednjih desetak godina troškovi proizvodnje novog lijeka utrostručili. Svake godine proizvođači razvijaju 7000 novih molekula, među kojima se njih 100-injak razvije do lijeka.

Novi lijekoviGodišnje se na tržištu pojavi 35 inovativnih lijekova, a 70 posto farmaceutskih tvrtki nikada ne ostvari povrat uloženih sredstava za istraživanja koja traju po 16 godina.Godišnje se na tržištu pojavi 35 inovativnih lijekova, no prosječan rad na novom lijeku traje 16 godina, a 70 posto farmaceutskih tvrtki nikada ne ostvari povrat uloženih sredstava u neki lijek, istaknuo je na skupu akademik Željko Reiner.

Na jučerašnjoj je konferenciji o inovativnosti sudjelovao i predsjednik Republike Stjepan Mesić koji je rekao da inovativni lijekovi trebaju biti dostupni svim građanima po prihvatljivim cijenama jer izravno utječu na poboljšanje kvalitete života i ekonomski napredak društva. 

Piše: HINA
05.02.2008. 22:04:49
Novi komentar
nužno
nužno