« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TALIBANI PORUČUJU:

Konferencija o Afganistanu je gubitak vremena

Svrha je londonske konferencije proširiti invaziju okupacijskih snaga na Afganistan, a jedino rješenje je povlačenje okupatora, poručili su talibani

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

Hamid Karzai

,

talibani

Međunarodna konferencija, koja bi u četvrtak u Londonu trebala donijeti strategiju za Afganistan, "gubitak je vremena", ocijenili su u srijedu talibani u priopćenju.

"Bilo je sličnih konferencija u prošlosti, no nijedna nije riješila afganistanski problem te će se jednako dogoditi s ovom u Londonu", priopćilo je Vijeće talibanskog zapovjedništva.

"Svrha je londonske konferencije proširiti invaziju okupacijskih snaga na Afganistan, no to je samo gubitak vremena", navode talibani.

Tekst zaključuju porukom da je "trenutačno povlačenje svih okupacijskih vojnika" jedino rješenje afganistanskih problema.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai, koji je u mnogo navrata ponudio pobunjenicima mirovni sporazum, a njihovim vođama i ministarske dužnosti, najavio je da će u Londonu predstaviti "pomirbeni plan". Karzai je uvjeren da će ga u tome podržati međunarodna koalicija.

Prema Karzaijevu projektu, talibanima bi se u zamjenu za predaju oružja ponudio novac i posao i tako olakšala reintegracija u društvo.

Međutim, talibansko je zapovjedništvo zadovoljno jer njihova pobuna jača, te odbacuje bilo kakve pregovore sve dok strani vojnici ne napuste zemlju.

Od 113.000 stranih vojnika u sastavu mirovne misije ISAF, u 2009., ubijeno je njih 520. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 17:18:31
Novi komentar
nužno
nužno