« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Konačna bitka na Tajlandu

Prosvjednici blokirali zgradu tajlandskog parlamenta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Tajland

,

Bangkok

,

prosvjedi na Tajlandu

Nekoliko tisuća prosvjednika blokiralo je zgradu tajlandskog parlamenta, prisilivši zastupnike da odgode najavljeni sastanak, a jedan dio prosvjednika okupio se pred zgradama drugih državnih službi u nastojanju da, kako su sami najavili, svrgnu aktualnu vladu.

Tisuće tajlandskih prosvjednika okupile su se već u nedjelju u Bangkoku demonstrirajući protiv aktualne vlade, uoči marša na parlament i početka, kako su to nazvali prosvjednici, "konačne bitke" nakon petomjesečne ulične kampanje čiji je krajnji cilj svrgavanje sadašnje vlasti, prenijele su agencije.

Prosvjednici pod vodstvom Narodne alijanse za demokraciju (PAD), u nedjelju su najavili kako se u ponedjeljak rano ujutro namjeravaju okupiti pred zgradom parlamenta, gdje je policija jučer postavila barikade i kamione s vodenim topovima. Sličan prosvjed dogodio se u listopadu, kada su dvije osobe poginule, a više stotina ih je ranjeno, među kojima i puno policajaca. Ovaj je put policiji naređeno da koristi suzavac ili drugo "oružje" te da se brane samo štitovima, rekao je glasnogovornik vlade Nattawut Saikuar nakon sastanka s ministrima.

Lokalni mediji su izvijestili kako su prosvjednici odlučni u namjeri da spriječe održavanje jutarnje sjednice parlamenta u ponedjeljak. Zbog opasnosti od zauzimanja sjedišta njihove vlasti, ministri u vladi, od rujna su svoj privremeni ured premjestili na područje stare zračne luke.

Među članovima PAD-a su ugledni poslovni ljudi, bivši vojni časnici i pripadnici sindikata. Odlučni su u namjeri da nastave akciju sve dok je Somchai Wongsawat, kojega optužuju da je marioneta bivšeg, protjeranog čelnika Thaksina Shinawatre, njegova šogora, na premijerskom mjestu.

Vojni zapovjednik Anupong Paochinda imenovan je za nadzor prosvjeda u odsutnosti premijera Wongsawata koji sudjeluje u Azijsko-pacifičkom summitu u Peruu. Paochinda je u nedjelju izvijestio kako je u pripravnosti oko 3.000 vojnika koji bi trebali priteći u pomoć policiji u slučaju izbijanja većih nereda. Thaksina su s vlasti 2006. svrgnuli rojalistički genrali, optuživši ga u odsutnosti za korupciju.

Policija je u ponedjeljak zabranila pristup zgradi parlamenta, ogradivši je metalnim preprekama. U samoj zgradi postavljena je jaka policijska zaštita, s obzirom da su pripadnici oporbenog Narodnog saveza za demokraciju uspjeli stići do zgrade, izvana blokirati glavna ulazna vrata i prekinuti električne žice, zbog čega je zgrada ostala bez električne energije.

Deseci policajaca povukli su se u dvorište oko policijske postaje u Bangkoku pred najezdom više stotina prosvjednika koji uspjeli razmaknuti i preskočiti metalne barikade. (hina/metro-portal)

24.11.2008. 10:00:43
Novi komentar
nužno
nužno