« Kultura
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
OSVRT

Kompozicije Željka Čurčića u Galeriji Boyd u Voloskom

Sve opazivo na slikama Željka Čurčića naginje htijenju za promjenom, za pokretom koji će ih odvesti u neki drugi, novi prihvatljiviji volumen

Željko Čurčić
Željko Čurčić (Arhiva)
Više o

izložba

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Željko Čurčić

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar Željko Čurčić, petnaestog veljača predstavlja se u Voloskom, u Galeriji Boyd s novom samostalnom izložbom Kompozicije. Izloženi radovi moći će se vidjeti do sredine ožujka.

„Recentni radovi Kompozicije nastale su iz potrebe da iz svog svjesnog a najviše podsvjesnog habitusa izbacim sve one silnice koje imaju potrebu da neobuzdano, nekontrolirano izađu na vidjelo, Naglašena gestualnost, intenzitet boja odraz je unutrašnjeg slikareva svijeta. Srazovi uskovitlanih poteza kadkad završavaju u lirrskim smirajima.To je život.."kaže autor.

Ciklus Kompozicije Željka Čurčića nabijen je , premrežen slojevitom energijom koja prožima sustav motiva koji teže oslobođenju ili samooslobođenju, prekidanju svih vidljivih i nevidljivih spona koje ih vezuju za zajedničku stvarnost imaginarnog svijeta boja i oblika.

Sve opazivo na slikama Željka Čurčića naginje htijenju za promjenom, za pokretom koji će ih odvesti u neki drugi, novi prihvatljiviji volumen.

Sanjaju li boje nezaustavljivost kretnje autorovog poteza kistom u procesu tvorbe izrazite kolorističke dominacije ili je to tek tlapnja?

Ne sanjaju ali očekuju žustrinu, silnost, čvrstu namjeru od koje se ne odstupa, s nekoliko rezolutnih zamaha poništiti bjelinu papiru i kreirati novo, ono drugo, sanjano i žuđeno.

Ciklus Kompozicija Željka Čurčića vrlo je dojmljiv dokaz autorskog nadahnuća i uspješnosti vlastitog pročišćenja u traženju, u traganju za čistim, pravim, istinskim, obećavajućim motivima.

Na svakoj slici ovoga ciklusa vidimo ali i naslućujemo uzbudljive kolorističke obrate, moguća zbivanja.

Ciklus Kompozicije Željka Čurčića osebujni je autorski doprinos visokih dosega  aktulnom hrvatskom likovnom stvaralaštvu.

18.02.2023. 10:00:00
Novi komentar
nužno
nužno