« Kultura
objavljeno prije 7 mjeseci i 18 dana
OSVRT

Kompleksni opus Vlade Tuđe

Njegov potez i nadalje je vrlo živahan, ponekad i nestrpljiv jer ovome umjetnika nikada nije dovoljno slikanja, slikanje je za Tuđu život

Vlado Tuđa
Vlado Tuđa (Arhiva)
Više o

Miroslav Pelikan

,

Vlado Tuđa

,

osvrt

,

slikartvo

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, slikar i skulptor Vlado Tuđa, autor komplesnog opusa, čest izlagač na brojnim samostalnim izložbama u domovini i inozemstvu, u umjetnosti je aktivno prisutan preko šezdeset godina.

I danas je aktivan u osmom desetljeću nadahnutog života i dalje strastveno slikajući u ulju i akrilu na platnu i kartonu velikih formata.

Njegov potez i nadalje je vrlo živahan, ponekad i nestrpljiv jer ovome umjetnika nikada nije dovoljno slikanja, slikanje je za Tuđu život.

Iznimno snažan kolor vlada na njegovim slikama, uz raznovrsne motive, premrežene eruptivnim energetskim nabojima, koji emaniraju optimizam i promišljanje o čovjeku.

Osobitost Tuđinog slikarstva jest cijela kolekcija likova, stvarno nestvarnih koje slikar smješta u različite situacije i odnose. Ti brojni likovi promatraju nas širom otvorenih očiju, šutke.

Istodobno, čest motiv jesu i stabla, cvjetovi, biljke, zelenilo i šarenilo iz rajskoga vrta, neugaženo i čisto.

Ponekad slikar zaluta i u apstrakciju, slijedeći svoj unutarnji glas i konstruirajući paralelne svjetove, razigrane i tajnovite.

No, ključni element u slikarstvu Vlade Tuđe jest široka koloristička paleta, energično i brzo slikanje, pastozni nanosi boje.

Slikarstvo Vlade Tuđe u protekla pola stoljeća ostavilo je dubok trag u aktualnom hrvatskom slikarstvu, prije svega osebujnošću i kompleksnošću opusa.

Piše: Miroslav Pelikan
08.09.2023. 09:21:00
Novi komentar
nužno
nužno