« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 4 mjeseca
CLOUD

Kompanije u EU navikavaju se na usluge u oblaku

Kompanije u EU ove su godine u većoj mjeri prigrlile računalne usluge u oblaku, odustavši od gradnje vlastite IT infrastrukture, dok je u Hrvatskoj upotreba oblaka stagnirala, kliznuvši ispod europskog prosjeka

Tek se pripremaju...
Tek se pripremaju... (Arhiva)
Više o

EU

,

tvrtke

,

cloud

Ove je godine računalne resurse unajmilo 42 posto kompanija u EU, znatno više nego u 2020. godini, kada je za njima posegnulo njih 36 posto, utvrdio je Eurostat. 

Njihov je udio ove godine više nego dvostruko veći nego u 2016. godini, istaknuli su statističari.

Velika većina kompanija, njih 79 posto, koristila je oblak za svoje sustave za elektroničku poštu. Nešto više od dvije trećine koristilo ga je pak za pohranjivanje datoteka, a otprilike polovina za pristup uredskom i zaštitnom softveru.

Najvažnije je što su kompanije oblak koristile i za pristup sofisticiranijim aplikacijama namijenjenim krajnjim korisnicima, ponajprije za financijske i računovodstvene usluge, ali i za upravljanje odnosima s klijentima i za planiranje resursa, primjećuju europski statističari.

Nordijski šampioni

Najviše su se na oblak ove godine oslanjale kompanije na sjeveru Europe, njih čak tri četvrtine u Švedskoj i Finskoj, pokazali su podaci Eurostata objavljeni u petak.

Blizu su i Nizozemska i Danska, gdje je računalne kapacitete u ovoj godini unajmljivalo otprilike dvije trećine kompanija.

Hrvatska je kliznula ispod prosjeka EU s 39 posto kompanija koje su ove godine koristile računalne usluge u oblaku, kao i u 2020. godini. Najveći broj kompanija, njih 88 posto, koristio je oblak za elektroničku poštu.

Tek otprilike svaka peta koristila ga je za pristup aplikacijama ili za njihov razvoj, testiranje i primjenu. Svaka četvrta unajmila je računalnu snagu oblaka za potrebe vlastitog softvera. 

Najmanje je praksa oslanjanja na vanjske računalne kapacitete ukorijenjena među kompanijama u Bugarskoj i Rumunjskoj, gdje je usluge u oblaku koristilo njih 13 odnosno 14 posto, pokazali su podaci Eurostata.

11.12.2021. 18:56:00
Novi komentar
nužno
nužno