« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
ZATVARANJE JEDNOG POGLAVLJA

Kolumbija: Ustavni sud ne da predsjedniku Uribeu treći mandat

Alvaro Uribe, 57-godišnji odvjetnik, izabran je za predsjednika 2002., a 2006. je ponovo izabran zahvaljujući kontroverznoj ustavnoj reformi koja mu je omogućila da se drugi put kandidira

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Kolumbija

,

Ustavni sud

,

FARC

,

alvaro uribe

Kolumbijski ustavni sud zatvorio je u petak jedno poglavlje u povijesti te južnoameričke zemlje, onemogućivši treći mandat predsjedniku Alvaru Uribeu koji je obilježio zemlju svojom čvrstom politikom prema gerilskoj skupini FARC-u.

U odluci objavljenoj u petak navečer sud je poništio zakon o sazivanju referenduma donesen u rujnu, kojim bi se, da je potvrđen, izmijenio ustav kako bi se predsjedniku omogućilo sudjelovanje na izborima 30. svibnja.

"Ustavni sud je odlučio u cijelosti poništiti zakon na temelju kojega je sazvan referendum", rekao je predsjednik toga suda Mauricio Gonzalez.

Nešto ranije, on je oštro kritizirao taj zakon koji, po njegovoj ocjeni, "ozbiljno narušava temeljna načela demokratskog sustava", osobito zbog nepravilnosti u financiranju kampanje za njegovo prihvaćanje, a zatim i u zakonodavnoj proceduri.

Alvaro Uribe, 57-godišnji odvjetnik, izabran je za predsjednika 2002., a 2006. je ponovo izabran zahvaljujući kontroverznoj ustavnoj reformi koja mu je omogućila da se drugi put kandidira. Po anketama, najviše izgleda za njegova nasljednika ima Juan-Manuel Santos, bivši ministar obrane (2006.-2009.). (hina/metro-portal)

27.02.2010. 10:27:34
Novi komentar
nužno
nužno