« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec

Koliko se sjećate 2. svibnja 1995.

Na dan 2. svibnja 1995. godine, točno prije 20 godina, srpski pobunjenici napali su središte Zagreba raketnim sustavom 'Orkan' s kasetnim punjenjem s tzv. 'zvončićima'

Bljesak je izazvao bijesnu reakciju
Bljesak je izazvao bijesnu reakciju (Arhiva)
Više o

Bljesak

,

zvončići

,

2. svibnja 1995.

Bila je to osveta pobunjenih Srba za vojni poraz dan prije u akciji Bljesak, što je pred televizijskim kamerama otvoreno priznao njihov tadašnji vođa Milan Martić. U tom napadu, koji je ponovljen i idućeg dana, poginulo je sedmero ljudi, a najmanje 176 ih je ranjeno.

Prve eksplozije u gradu čule su se 2. svibnja u 10,23 sati, kada je nekoliko projektila sa 'zvončićima' ispaljeno iz raketnog sustava 'Orkan' na zagrebačko gradsko središte u Šoštarićevu ulicu, u blizini križanja Vlaške i Draškovićeve ulice.

Sutradan, 3. svibnja, projektili su pali i na Dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika 'Centar' te na dvoranu Hrvatskoga narodnog kazališta u kojoj su vježbali baletani, među kojima je bilo i nekoliko stranaca.

Osobito su opasni bili mnogobrojni neeksplodirani 'zvončići', njih oko 500, koje je deaktivirala policija, pri čemu je jedan policajac poginuo. Zbog zapovijedi za napad na Zagreb, Međunarodni sud u Haagu pravomoćno je za ratni zločin osudio Milana Martića na 35 godina zatvora.

02.05.2015. 13:15:00
Novi komentar
nužno
nužno