« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
POSLJEDNJE ZBOGOM

Kolege i prijatelji se oprostili od Ivice Vidovića na komemoraciji u Gavelli

Ravnatelj "Gavelle" Darko Stazić kazao je kako mu je Vidović otkrio čaroliju teatra koju je stvarao kao od šale

Ivica Vidović
Ivica Vidović (Wikipedia)
Više o

Gavella

,

komemoracija

,

Ivica Vidović

Od velikoga hrvatskog glumca Ivice Vidovića danas su se na komemoraciji u Gradskom dramskom kazalištu "Gavelli" oprostili kolege, prijatelji i brojni štovatelji, koji su još jednom podsjetili na glumačku veličinu i Vidovićeve nezaboravne filmske i kazališne uloge, piše Hina.

Ravnatelj "Gavelle" Darko Stazić kazao je kako mu je Vidović otkrio čaroliju teatra koju je stvarao kao od šale. Podsjetivši na glumčeve uloge, među kojima je i uloga ribara iz Gavellinih "Ribarskih svađa", Stazić je izrazio žaljenje što nas je napustila "glumčina i čudesna osoba". Likovi kojima si udahnuo dušu, smiješni, tužni i melankolični, sada odlaze zajedno s tobom, kazao je Stazić.

Redatelj Božidar Violić je, govoreći o Vidovićevoj sklonosti i ljubavi prema komičnim ulogama i ridikuloznim likovima, dodao: "U tim ulogama nisam mogao primijetiti da on te likove ismijava." Ocijenio je da je zato i ostvario fantastičnu ulogu osobenjaka Servantesa u televizijskoj seriji "Naše malo misto" te da je Vidović uvijek bio na strani ridikula. To je možda zato što su ti likovi distancirani od realnosti i na neki način isključeni iz svijeta, ustvrdio je Violić.

Spomenuo je Vidovićevu kapitalnu ulogu u monodrami "Kaspar", koja se prije četrdeset godina izvodilau ITD-u. Vidović glumi osobu koja traži vlastit identitet i ponavlja jednu rečenicu: "Htjedoh biti takav kakav nekoć bješe netko drugi." Predstavu je 1970. režirao Vladimir Gerić i smatra se jednom od najavangardnijih predstava u hrvatskom kazalištu.

Biranim riječima od kolege i prijatelja oprostio se glumac Siniša Ružić i redatelj Ivica Buljan, a Vlasta Knezović kazala je da je iza Vidovićeve nježnosti, tuge i komike bila vječita potraga za ljepotom.

Ivica Vidović preminuo je u Zagrebu 18. travnja nakon teške bolesti u 72. godini. Ostvario je velike kazališne, televizijske i filmske uloge, među kojima su uloge u filmovima "Idu dani", "Kužiš stari moj", "Ritam zločina", "Čovjek koji je volio sprovode", "Lisice" i dr. Mlađima je poznat po ulozi u humorističnoj televizijskoj seriji "Naša mala klinika".

Posljednji ispraćaj održat će se danas u 16,45 sati na groblju Mirogoju.

21.04.2011. 17:11:46
Novi komentar
nužno
nužno