« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
EUROWINGS

Koja je prava formula za jeftine letove?

Najveća njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa iskušava sreću s Eurowingsom, novim ogrankom za jeftine letove na daleke destinacije

Hoće li Eurowings uspjeti?
Hoće li Eurowings uspjeti? (Arhiva)
Više o

Lufthansa

,

niskobudžetne kompanije

,

Eurowings

,

jeftini letovi

Konkurencija je na tržištu letova na daleke destinacije izrazito oštra i velika. Portali jeftinih letova su preplavljeni prije svega povoljnim ponudama kompanija iz Perzijskog zaljeva poput Emiratesa, Qatar Airwaysa i Etihada, ali i avioprijevoznika poput Turkish Airlinesa. Do sada se Lufthansa sa svojim njemačkim troškovima i cijenama nije mogla s njima nositi. S nekih linija - na primjer do Abu Dhabija - se zbog nadmoći konkurencije morala potpuno povući. No, sada je Lufthansa najavila ofenzivu.

Gdje se može uštedjeti?

Od zimskog reda letenja u sezoni 2015/2016. iz Zračne luke Köln/Bonn će pod imenom Eurowings letjeti flota od u početku tri, a kasnije sedam Airbuseva A330-200 na daleke destinacije. Najavljene su linije za Floridu, zemlje Indijskog oceana i južne Afrike. "Pozicija Lufthanse u tržišnoj utakmici zahtjeva širenje portfelja kompanije. Time želimo biti prisutni na tržištima s perspektivom rasta koja inače ne bismo mogli pokriti", rekao je član Uprave Lufthanse Jens Bischof u razgovoru za DW. Posade će biti zaposlene u njemačko-turskom join-ventureu Sun Express Deutschland i bit će puno lošije plaćeni nego Lufthansine "regularne" posade. Trenutni tarifni spor pilota i Uprave kompanije koji je doveo do 10. dana štrajka u ovoj godini vodi se i oko toga.

Jeftini letovi na daleke destinacije su vrlo komplicirana tema jer na prekooceanskim letovima nestaju razlike u cijenama i uštede koje "low-budget" kompanije mogu ostvariti na frekventnim kratkim relacijama. Troškovi goriva, leasinga i pristojbi su za sve avio-kompanije isti. Tu se malo može uštedjeti. Mnoge kompanije su s ovim poslovnim modelom doživjele fijasko. Samo su se u Aziji takvi "jeftini" prijevoznici poput Asia X-a i Jetstara uspjeli etablirati. Pritom je Asia X već odavno i to nakon vrlo kratkog vremena obustavila letove za destinacije u Europi, iako je nedavno najavila da će ubrzo još jednom pokušati.

U ovom segmentu sreću okušava i Norwegian Air Shuttle s potpuno novim Boeingom 787 - i to do sada uspješno. Lufthansa je pak najavila da će Airbusovi Eurowingsa imati 310 sjedišta što među zračnim prijevoznicima slovi kao relativno visoki komfor sjedenja. Air Berlin je u zrakoplove istog tipa "strpao" 340 sjedišta - sve u ekonomskoj klasi. Lufthansa do sada nije objavila podrobnije detalje o ponudi na letovima Eurowingsa. Poznato je samo da je njezinim planerima pred očima bio primjer Scoota, 2012. godine osnovane tvrtke-kćeri Singapore Airlinesa. "Scoot je zanimljiv koncept", kaže i član Uprave Lufthanse Jens Bischof: "Mi smo dobro proučili što bismo od njega mogli naučiti."

Scoot - uzor za Eurowings

Na primjeru jednog leta s kompanijom Scoot od Singapura do Taipeia se može vidjeti što bi putnike u Eurowingsovim zrakoplovima ubuduće moglo čekati. Prije uzlijetanja u Scootovom žutom zrakoplovu se putnicima u prvim redovima prvo poslužuje piće. Mala plastična bočica s vodom. Pritom su ti redovi označeni kao Business Class. "Smijemo podijeliti samo jednu bočicu po putniku, a nakon uzlijetanja mogu kupiti si kupiti nešto za piti", kaže stjuardesa. Poslije, tijekom leta, putnici dobivaju u plastičnoj posudi folijom prekriveno i podgrijano jelo plus jedan napitak.

U redovima iza se sve mora posebno kupovati - riža s piletinom ili tjestenina za oko 7,50 eura, jedan bezalkoholni napitak za 2,50 eura. I u Aziji, gdje je inače s pravom nadaleko poznata ljubazna usluga kod gotovo svih zrakoplovnih kompanija, kod Scoota je to drukčije. "Ovdje kod naših putnika uopće nije postojala predodžba o tome što mogu očekivati od kompanije s jeftinim letovima. Mislili su da su jelo i piće besplatni, morali su se prilagoditi", objašnjava direktor Scoota Campbell Wilson.

Samo s kompanijama kćerkama koje nude jeftine letove već etablirane kompanije mogu osvojiti klijentelu koja se u zrakoplov može primamiti samo uz jeftine ponude. "Naše tarife su 40 posto jeftinije od onih u Economy klasi naših majki kompanija", kaže Wilson. Ali je zato udobnost osjetno manja i vremena polijetanja su katkad u sitne noćne sate. Na primjer let na relaciji Singapur - Sydney kreće na put oko tri sata u noći.40 posto jeftiniji

Ali koncept "jeftin let s posebnim cijenama za dodatke" se teško probija među Azijcima, do sad razmaženih udobnošću. "Na početku je tu bilo dosta nesporazuma, ljudi jednostavno nisu poznavali taj koncept jeftinih letova", prisjeća se Wilson. U međuvremenu se Scoot etablirao s tim konceptom i trenutno sa svojih šest zrakoplova prevozi dva milijuna putnika godišnje na relacijama u Aziji. Značajni poslovni udio su relacije u smjeru Australije.

Sydney je s osam sati letenja njihova najduža relacija, mada je zamišljeno da Scootovi letovi sa polazištem iz Singapura traju od pet pa do najviše devet sati. Zračna flota bi se uskoro trebala obnoviti te bi ubuduće trebala brojati 20 novih Boeingovih 787 Dreamlinera. Taj poslovni model u međuvremenu dobro prolazi u Aziji. U Singapuru više od trećine putnika leti s jeftinim letovima, ali najčešće na kratkim relacijama.

Član Uprave Lufthanse Jens Bischof je, međutim, demantirao da će Eurowings postati azijska imitacija. "Već je i naš zemljopisni položaj previše različit, jer iz središnje Europe sa kod Scoota uobičajenih šest sati leta, ne biste stigli previše daleko", konstatira Bischof.

Piše: A. Spaeth/D. Dragojević/M. Martinovi/dw
07.12.2014. 17:18:00
Novi komentar
nužno
nužno