« Život
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
IMENA

Koja imena za djecu su roditelji najviše birali u 2021. godini?

Neki roditelji će željeti da odabrano ime ima iza sebe i neku priču, biti vezano uz tradiciju, članove obitelji i slično, dok će drugi od samog početka znati da žele neobično i moderno ime

Što se najviše biralo?
Što se najviše biralo? (Arhiva)
Više o

imena

,

dječja imena

Dok nam se tokom života brojna imena svide kada ih čujemo, kada moramo odabrati ime za vlastito dijete često shvatimo da je to poprilično teško. Ime koje će dijete nositi cijeli život velika je stvar. Uz to što ćete sigurno željeti da vam je ime lijepo, roditelji često imaju i brojke druge kriterije.

Dok neki žele da je ime kratko, drugi više vole dugačka imena. Neki roditelji će željeti da odabrano ime ima iza sebe i neku priču, biti vezano uz tradiciju, članove obitelji i slično, dok će drugi od samog početka znati da žele neobično i moderno ime.

Unatoč brojnim različitim kriterijima, većina roditelja ipak razmišlja slično, što nam pokazuju i najpopularnija imena iz godine u godinu. Donosimo vam popis top 5 najpopularnijih imena koje su roditelji davali djeci rođenoj u 2021. godini.

Top 5 najpopularnijih muških imena

Prema podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, u 2021. godini je rođeno 19 185 dječaka, a najpopularnija su sljedeća muška imena:

  1. Luka (867) - prema jednom tumačenju ime je skraćenica latinske riječi Lucanus, što bi označavalo žitelja južnotalijanske pokrajine Lukanije. Prema drugom tumačenju, ime dolazi od latinske riječi lux koja znači svjetlost. Jedno od najpopularnijih imena u Hrvatskoj u proteklih nekoliko godina.

  2. David (563) - biblijsko ime koje je hebrejskog porijekla i jedno je od najpopularnijih imena na planeti. U prijevodu sa hebrejskog značenje imena je drag i voljen. U Bibliji, David je drugi i najveći kralj Izraela, predak Isusa.

  3. Jakov (519) - muško biblijsko ime hebrejskog porijekla. Varijanta je imena Jakob koje ima značenje yaaqob što se prevodi kao pratilac ili aqeb što se prevodi kao peta. Značenje imena je Bog je moj zaštitnik ili pratitelj Boga.

  4. Ivan (454) - ime je hebrejskog porijekla, gotovo u potpunosti hrvatsko. Prevedeno sa grčkog i latinskog, ili sa originalnog hebrejskog jezika, ovo ime je složenica dvije riječi; Jahve (Jahveh) što znači Bog i riječi hannah što znači dobar i veoma milostiv, dobrodušan. Značenje riječi je dakle Jahve je milostiv odnosno Bog je milosrdan. Na Hebrejskom Ivan se originalno izgovara kao Johanan - Jo + hanan.

  5. Roko (404) - vrlo popularno ime u Dalmaciji. Ime je latinskog porijekla a dolazi od latinske riječi Rochus znači visok čovjek. Na francuskom riječ roche ima značenje mala stijena isto kao i riječ roca na španjolskom. Prema drugom tumačenju riječ je talijanskog porijekla od riječi rocco koja dolazi od starogermanske riječi hroc što znači jak, moćan, snažan.

Top 5 najpopularnijih ženskih imena

Prema podacima, tijekom 2021. godine je u Hrvatskoj rođeno 17 749 djevojčica, a najpopularnija su sljedeća ženska imena:

  1. Mia (539) - smatra se da je ime Mia skraćena varijanta imena Marija dakle žensko ime latinskog porijekla nastalo od hebrejskog imena Mirjam koje je složeno od dvije riječi; mir što znači gorko i jam što znači more, pa bi značenje imena moglo biti gorčina mora ili gorko more. Prema drugom tumačenju ime je nastalo od egipatske riječi mry što znači voljena. Prema drugom tumačenju moguće je da je značenje imena moja, od grčke riječi mea.

  2. Lucija (407) - ime latinskog porijekla nastalo od latinske riječi lux što znači svjetlo. Ime Lucija se često davalo djeci rođenoj u zoru.

  3. Nika (405) - ime grčkog porijekla koje je nastalo grčkog imena Nika. Nika je bila mitoološka božica pobjede.

  4. Rita (391) - ime grčkoga porijekla. Značenje imena dolazi od grčke riječi margarites koja ima značenje biser. Smatra se da je ovo ime skraćenica imena Margareta.

  5. Ema (389) - žensko ime njemačkog porijekla nastalo od imena Emma koje je pak skraćenica od riječi Emengard i Emenhild. Staronjemačka riječ irmin ima značenje velik, sveobuhvatan. Prema drugom tumačenju značenje imena je velika, moćna, božanstvena.

Navedena imena pokazuju nam da se većina roditelja ipak okreće "popularnim" imenima, pa se tako na top 5 listi već više godina za redom pojavljuju ista imena, otkriva Mamin kutak.

Jeste li vi više za moderna ili tradicionalna imena?

07.06.2022. 09:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    07.06.2022. 11:08
    ivan i roko
Novi komentar
nužno
nužno