« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
KONTROLA PRIMIRJA

Kofi Annan želi još UN-ovih promatrača u Siriji

Annanov tim smatra da bi veći broj nenaoružanih vojnih promatrača u Siriji mogao promijeniti političku dinamiku na terenu

Fotografija vijesti
Više o

UN

,

Sirija

,

promatrači

,

Kofi Annan

Zamjenik izaslanika UN-a i Arapske lige u četvrtak je pred Vijećem sigurnosti kazao da je prijeko potrebno u Siriji razmjestiti dodatni broj promatrača, usprkos sigurnosnim rizicima i nasilju koje ne jenjava, doznaje se od diplomata, javlja Hina.

Jean-Marie Guehenno, zamjenik Kofija Annana, 15-članom Vijeću je rekao da bi veći broj nenaoružanih vojnih promatrača "mogao promijeniti političku dinamiku na terenu".

Prema najnovijim informacijama, glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon je od sirijskih vlasti zatražio "potpunu slobodu kretanja" za međunarodne promatrače, kao i pomoć za "humanitarnu operaciju velikih razmjera" kako bi se zaštitilo stanovništvo. Sadašnju je situaciju ocijenio "neprihvatljivom", s oko milijun ljudi kojima je potrebno utočište.

Dan ranije je glavni tajnik UN-a izjavio da Sirija ne primjenjuje u potpunosti Annanov plan od šest točaka te najavio planove za raspoređivanje do 300 promtrača u Siriji na tri mjeseca, u cilju nadziranja krhkog primirja između snaga odanih predsjedniku Bašaru al-Asadu i pobunjeničkih boraca.

Zamjenik voditelja mirovnih operacija UN-a Edmond Mulet je Vijeće sigurnosti izvijestio da UN još uvijek nije postigao dogovor s Damaskom o korištenju zrakoplova za proširenu misiju nadzora primirja u Siriji. Istaknuo je da bi upotreba zrakoplova "bila od ključne važnosti za misiju", ali da su se Sirija i UN dogovorili da će to pitanje rješiti kasnije.

19.04.2012. 20:05:44
Novi komentar
nužno
nužno