« Iza ogledala
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
7. 5. 2009.

Knjiga dana - Stephen Baker: Numerati

Kako će matematičko modeliranje čovječanstva preobraziti sve aspekte našeg života

Numerati
Više o

knjiga dana

,

numerati

,

Stephen Baker

,

zaštita privatnosti

Svakoga dana ostavljamo dugačak trag svojih osobnih informacija samim time što živimo u modernom svijetu. Klikamo na web-stranice, mijenjamo kanale, prolazimo kroz automatske naplatne kućice, kupujemo kreditnim karticama i nazivamo mobitelom. Tvrtke kao što su Yahoo! i Google svakog mjeseca žanju u prosjeku 2500 pojedinosti o svakome od nas.

Pripadnici nove matematičke inteligencije smišljaju načine za analiziranje svakog našeg pokreta i zapanjujuće precizno predviđa što ćemo sljedeće učiniti. Što je njihov cilj? Manipulirati našim ponašanjem - što kupujemo, kako glasamo, koga volimo - a da mi toga uopće nismo svjesni.

Na temelju istraživačkog rada i analiza Stephen Baker nudi živopisan uvod u svijet čijim dijelom postajemo - i u ljude koji upravljaju njime. Numerati su prodrli u sve ljudske djelatnosti i profiliraju nas kao radnike, kupce, pacijente, glasače, potencijalne teroriste, pa čak i ljubavnike. Prekopavaju našu elektroničku poštu i zapise o telefonskim razgovorima kako bi izračunali koliko svaki radnik povećava dobit. Analiziraju naše kupnje kako bi vidjeli štedimo li, jesmo li na dijeti ili pak bježimo od policije. I proučavaju naše političke vrijednosti ne bi li nas naveli da se predomislimo prije važnih izbora.

"Numerati" su zabavna knjiga koja ukazuje kako će nam taj sveobuhvatan novi pothvat - matematičko modeliranje čovječanstva - preobraziti sve aspekte našeg života.

Izdavač: Bug / Differo

Opširnije: Moderna vremena Info

Piše: izabrao Nenad Bartolčić
07.05.2009. 11:18:37
Novi komentar
nužno
nužno