« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
CRNI DIM

Kirgistanska oporba tvrdi da je u neredima poginulo stotinjak ljudi

Vladine snage otvorile su vatru na prosvjednike, a oružani sukobi i eksplozije u Biškeku ne prestaju

(Wikipedia)
Više o

Biškek

,

Kurmanbek Bakijev

,

Kirgistan prosvjed

,

Kirgistan neredi

,

Kirgistan oporba

,

Askar Akajev

Stotinjak ljudi poginulo je u srijedu u nemirima u Kirgistanu kada je policija pokušala ugušiti protuvladine prosvjede, izjavio je na nacionalnoj televiziji jedan od čelnika oporbe Omurbek Tekebajev dok je po službenim podacima 40 mrtvih, prenose svjetske novinske agencije.

Podaci Tekebajeva o broju mrtvih u suprotnosti su sa službenim podacima ministarstva zdravstva po kojima je poginulo 40 osoba, i to većinom u glavnom gradu Biškeku, a više od 400 ih je ozlijeđeno.

Kirgistanski mediji javljaju da je oporba sastavila svoju vladu na čelu s bivšom ministricom vanjskih poslova Rozom Otunbajevom te objavila da je sadašnja vlada premijera Danijara Usenova u međuvremenu dala ostavku te da je kirgistanski predsjednik Kurmanbek Bakijev pobjegao iz zemlje.

Prije toga je vladin dužnosnik najavio da su se vlada i oporba u toj bivšoj sovjetskoj republici u središnjoj Aziji ipak uspjele dogovoriti da će početi pregovore nakon dana sukoba u Biškeku.

"Počele su preliminarne konzultacije između vlasti i oporbenih čelnika o zaustavljanju sukoba", kazao je Elmurza Satibaldijev, državni savjetnik za obranu i sigurnost, za kirgistansku novinsku agenciju 24.

"O kakvoj vrsti pregovora s vladom možemo govoriti kada oni ubijaju naše ljude?", izjavio je za Reuters kirgistanski oporbenjak i borac za ljudska prava Toktoaim Umetalijeza.

Puškom na prosvjednike

Desetak pripadnika vladinih snaga otvorilo je iz automatskih pušaka vatru na prosvjednike. Skupina prosvjednika došla je na glavni trg u Biškeku u oklopnom transporteru koji je otela od vojnih snaga. Crni dim diže se oko središta Biškeka, a oružani sukobi i eksplozije ne prestaju.

Prosvjednici su upali u zgradu parlamenta u Biškeku i navodno je opljačkali. Ured državnog odvjetnika je zapaljen, a nepoznate osobe opljačkale su i obiteljsku kuću predsjednika Bakijeva. Prosvjednici su zauzeli zgradu televizije i emitiranje je bilo prekinuto neko vrijeme, a nakon toga su se na TV postaji KTR pojavljivali oporbeni čelnici i borci za ljudska prava.

U nekim izvješćima se navodi da su prosvjednici zauzeli vladine zgrade i u drugim regijama zemlje.

Bakijev, za kojeg nije utvrđeno je li još uvijek u zemlji ili je pobjegao, ranije je proglasio izvanredno stanje, a parlament je pozvao građane da budu razumni i osudio je destruktivne akcije.

Veliki politički nemiri počeli su u Kirgistanu prošlog mjeseca kada su oporbene snage optužile vladu da nije donijela obećanu stabilnost i gospodarski rast. Situacija je eskalirala u utorak kada je uhićeno nekoliko oporbenih čelnika nakon sukoba s policijom u gradu Talesu, a u srijedu su se nemiri proširili zemljom unatoč tome što su čelnici oslobođeni.

I Rusija i SAD imaju svoje vojne baze u Kirgistanu gdje je situacija nestabilna otkako je Bakijev došao na vlast nakon tzv. revolucije tulipana u kojoj je 2005. s vlasti svrgnut njegov prethodnik Askar Akajev. (hina/metro-portal)

07.04.2010. 20:52:51
Novi komentar
nužno
nužno