« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
KRAJ SUKOBA?

Kirgistanska oporba preuzela upravljanje zemljom

Kirgistanski predsjednik Bakijev pobjegao je iz glavnoga grada nakon krvavih sukoba u kojima je poginulo 75 ljudi, a tisuću ozlijeđeno

Kirgistanski predsjednik Kurmanbek Bakijev pobjegao je iz glavnoga grada nakon krvavih sukoba
Kirgistanski predsjednik Kurmanbek Bakijev pobjegao je iz glavnoga grada nakon krvavih sukoba (Getty Images)
Više o

Kurmanbek Bakijev

,

Kirgistan oporba

,

Roza Otunbajeva

Čelnica kirgistanske oporbe, bivša ministrica vanjskih poslova Roza Otunbajeva, objavila je u četvrtak da preuzima i predsjedničke i vladine ovlasti te najavila da će državi vratiti "nezakonito privatiziranu" imovinu, a na stranu oporbe stala je i vojska, javljaju agencije.

Otunbajeva je kazala da je kirgistanska vlada podnijela ostavku te da oporba želi pregovarati o ostavci predsjednika države Kurmanbeka Bakijeva.

"Donijet ćemo ... odluku o vraćanju državi imovine koja je bila nezakonito privatizirana bez novčane naknade", najavila je. Odluka se odnosi na dvije elektroenergetske tvrtke, Severelectro i Vostokelectro, koje je privatizirala Bakijeva vlada, prenosi Reuters. Kirgistanska vojska stala je na stranu oporbe, rekao je privremeni ministar obrane general Ismail Isakov.

"Vojska je u potpunosti na našoj strani", rekao je. "U kontaktu sam sa svim zapovjednicima i oni slušaju moje zapovijedi. U tom pogledu nema nikakvih problema", dodao je, kako prenosi AFP. Kirgistanski predsjednik Bakijev pobjegao je iz glavnoga grada nakon krvavih sukoba u kojima je poginulo 75 ljudi, a tisuću ozlijeđeno.

Rusija je zbog tih događaja povećala svoju vojnu nazočnost u Kirgistanu i poslala 150 vojnika kako bi zaštitili djelatnike ruskih vojnih zračnih snaga i njihove obitelji smještene u Kantu, rekao je zapovjednik ruskoga glavnog stožera Nikolaj Makarov, prenosi dpa. Ruski premijer Vladimir Putin ponudio je novoj kirgistanskoj vladi "humanitarnu potporu". Spremnost da hitno uputi humanitarnu pomoć izrazila je i Europska unija. (hina/metro-portal)

08.04.2010. 16:32:00
Novi komentar
nužno
nužno