« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
EXPO 2010.

Kip male sirene iz Kopenhagena poslan u Šangaj

Sirena dolazi u Šangaj kao dio kulturne razmjene, Danci nisu baš oduševljeni idejom

(Arhiva)
Više o

Kopenhagen

,

Šangaj

,

Expo 2010.

,

Mala sirena

,

Edvard Eriksen

Kip male sirene, simbol Kopenhagena, ovih je dana brodom poslan u Šangaj gdje će biti jedan od glavnih izložaka u danskom paviljonu u sklopu EXPO-a 2010.

Pojedinosti o premještanju poznate skulpture držane su u tajnosti iz sigurnosnih razloga. Kip koji je napravio Edvard Eriksen a od 1913. nalazi se u kopenhaškoj luci često je bio na meti vandala; dvaput je sirena ostala bez glave, jednom bez ruke a 2003. je stradala u eksploziji.

Gradonačelnik Kopenhagena Frank Jensen je rekao da sirena dolazi u Šangaj kao dio kulturne razmjene Kine i Danske, premda je njen privremeni boravak u inozemstvu izazvao žestoke rasprave kod kuće.

"Vjerujem da će ona biti izvrsna veleposlanica Danske, posebno zato što su Kinezi veliki ljubitelji Hansa Christiana Andersena i njegovih bajki", kazao je Jensen.

Mala sirena lik je iz Andersenove priče u kojoj se sirena nesretno zaljubi u princa. Na mjestu na kojem se inače nalazi sirena tijekom njene odsutnosti bit će postavljena video instalacija kineskog umjetnika Aija Weiweija. (hina/metro-portal)

26.03.2010. 06:59:14
Novi komentar
nužno
nužno