« Hi-tech
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec

Kinezi zatvaraju blogere

U zadnje 4 godine, broj uhićenih blogera u svijetu popeo se na 64

Fotografija vijesti
Više o

blogeri

,

uhićenja blogera

Bloger ste i uživate u činjenici da svoje stavove možete iznositi nesputano i potpuno anonimno i sigurno? E, pa nije baš tako. Prema izvješću agencije World Information Access, od 2003. godine u svijetu je uhićeno 64 blogera, a većina ih je i osuđena na zatvorske kazne. Više od polovice uhićena dogodilo se u Kini, Egiptu i Iranu, čije vlasti, očito, pomno prate svaku web-kritiku na svoj račun.

Izvješće je pokazalo da je večina blogera koji su ‘nagrabusili’ pisalo o korupciji u vladi, kršenju ljudskih prava ili su jednostavno dizali svoj glas zbog raznoraznih nepravdi u društvu. Rizik da vam policija zakuca na vrata raste u vremenu ‘političke nestabilnosti’, odnosno onda kad se u državi bliže opći izbori ili se održavaju masovni prosvjedi.

Nagla popularnostZa razliku od njihovih kolega s istoka, uhićenim blogerima u Europi i SAD-u posjećenost blogovima naglo poraste.Prosječna kana za osuđene blogere iznosi 15 mjeseci, a najdulja izrečena je čak osam godine.

Broj od 64 uhićena blogera vjerojatno nije konačna, jer se u nekim slučajevima ne može sa sigurnošću utvrditi za koja se kaznena djela pojedinci sumnjiče. Tako su nedavno u Burmi uhićene 344 osobe, od kojih većina posjeduje svoj blog, no za njihovo zatvaranje vlasti nisu javnosti ponudile nikakav razlog.

Da ne ispadne da se uhićčenja blogera događaju samo na ‘nedemokratskom’ istoku, valja napomenuti da je tridesetak blogera zatvoreno u Britaniji, Kanadi, Francuskoj i SAD-u. Njihovim blogovima je, naravno, posjećenost naglo porasla. 

Piše: Piše: Marko Podrug
20.06.2008. 03:59:54
Novi komentar
nužno
nužno