« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 5 mjeseci
ZAŠTO?

Kineske vlasti skupljaju DNK uzorke svih stanovnika Xinjianga

Regija Xinjiang dom je 11 milijuna Ujgura, muslimanske manjine iz turkijske porodice naroda

Malo spooky, nije li...
Malo spooky, nije li... (Pixabay)
Više o

Kina

,

Xinjiang

,

Ujguri

,

DNK

,

uzorak DNK

Kineske vlasti skupljaju DNK uzorke, otiske prstiju i druge biometrijske podatke u najzapadnijoj kineskoj pokrajini.

Vlasti rade bazu podataka skenova zjenica oka i krvnih gupa svih stanovnika starijih od 12 i mlađih od 65 godina u kineskoj pokrajini Xinjiang, kako bi lakše mogli kontrolirati pokrajinu koja je poznata kao "zatvor na otvorenom".

U pokrajini živi više od 11 milijuna Ujgura, muslimanske manjine iz turkijske porodice naroda, a ona je često vrelo zločina i nasilničkog ponašanja.

Skupljeni podaci koristit će se u "nadziranju individualaca zbog etničke ili religijke pripadnosti, slobode mišljenja ili izražavanja", navodi organizacija Human Rights Watch.

Dio procesa provodi se tijekom medicinskih pregleda koje financira vlada, no nije sigurno znaju li ljudi da su one osmišljene u svrhu prikupljanja biometrijskih podataka.

Iako se stanovništvo na pretrage prijavljuje dobrovoljno, neki od Ujgura izjašnjavaju se da su lokalne vlasti izričito zahtijevale da se pojave na pregledima. Lokalne novine potiču policiju da se "trudi nagovoriti stanovnike na sudjelovanje".

Prema podacima državne agencije Xinhua, u 2017. u medicinskim je pretragama sudjelovalo skoro 19 milijuna ljudi, a za one koje država smatra da su iz nekog razloga opasni, podaci će se prikupljati bez obzira na godine.

Sophie Richardson, kineska direktorica organizacije Human Rights Watch protivi se postupanju kineske vlade. "Obavezno prikupljanje biometrijskih podataka, uključujući DNK, cjelokupne populacije, teško je kršenje temeljnih ljudskih prava", govori. "Još je gore što se sve provodi potajno, pod krinkom besplatnog zdravstvenog programa."

Obaveza prikupljanja podataka zadesila je i dio stanovništva koji živi u drugim dijelovima Kine, a potječe iz spomenute pokrajine. Oni će se ispitivanjima morati podvrgnuti u mjestu boravka.

Xinjiang je jedna od najbolje kontroliranih dijelova Kine, a nadzor nad manjinom Ujgura posljednjih je godina porastao. Teško naoružane trupe na ulicama uobičajena su pojava, a vlasti često održavaju masovne skupove kako bi učvrstili podršku za borbu protiv islamističkih ekstremista koje Beijing drži krivima za seriju napada na vlasti i civile.

No grupe za zaštitu prava tvrde da najviše nasilja potječe upravo iz ograničavanja slobode na religiju, kulturu, jezik i izražavanje, kao i manjka ekonomskih prilika u osiromašenim regijama. 

Piše: Andrea Holi
13.12.2017. 15:01:00
Novi komentar
nužno
nužno