« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 9 mjeseci
NAPREDAK

Kina pretekla SAD u razvoju 5G tehnologije

Kina trenutno ima deset puta više lokacija koje mogu podržati 5G komunikaciju od SAD-a

Kina preotela prvo mjesto SAD
Kina preotela prvo mjesto SAD (Arhiva)
Više o

SAD

,

Kina

,

5G

Kina je nadmašila SAD u utrci izgradnje nove generacije bežične komunikacije, poznate kao 5G, i riskira izgubiti potencijalne gospodarske koristi, navodi se u izvješću konzultantske tvrtke Deloitte, objavljenom u utorak.

Kina trenutno ima deset puta više lokacija koje mogu podržati 5G komunikaciju od SAD-a. U samo tri mjeseca 2017. godine kineske telekomunikacijske tvrtke stvorile su više lokacija, nego što je SAD napravio u prošle tri godine, navodi se u izvješću Deloitte Consultinga. Prve zemlje koje prigrle sljedeću generaciju bežične komunikacije ostvarit će „neproporcionalne dobitke ", budući da 5G donosi eru velikog gospodarskog potencijala, navodi se u izvješću.

Kina je pretekla SAD za 24 milijarde dolara od 2015. godine te je izgradila 350 tisuća novih telekomunikacijskih tornjeva, dok je u isto vrijeme SAD izgradio manje od 30.000. Izvješće navodi kako je moguća razlika i u tome što je postavljanje opreme potrebne za prijenos 5G 35 posto jeftinije u Kini nego u SAD-u. Ovo izvješće dolazi nakon što je američko Savezno povjerenstvo za komunikacije objavilo nova pravila licitiranja u spektru visokopojasnih frekvencija koji će se, očekuje se, koristiti u budućnosti 5G-a.

Dan Littmann, glavni direktor Deloittea, poručio je u izvješću da bi Sjedinjene Države, kako bi ostale konkurentne i s vremenom se prometnule u vođu, utrku za 5G trebale pažljivo ocijeniti i poduzeti brze akcije. Izvješće navodi i kako bi SAD još uvijek mogao nadoknaditi zaostatak. SAD-u se preporuča prilagodba politike radi smanjenja vremena potrebnog za implementaciju, poticanje operatora na suradnju te implementacija podatkovnih statističkih baza i najboljih praksi.

08.08.2018. 09:29:00
Novi komentar
nužno
nužno