« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
PREPUCAVANJE

Kina optužila SAD za dvostruka mjerila i licemjerje

Kina je optužila u četvrtak SAD za 'dvostruka mjerila' i licemjerje u području računalne sigurnosti dok bukte napetosti između Pekinga i Washingtona

Kina nije privela Snowdena
Kina nije privela Snowdena (Arhiva)
Više o

SAD

,

Kina

,

dvostruka mjerila

,

Edward Snowden

,

PRISM

'S jedne strane traži prednosti sebične zloporabe informacijske tehnologije, a s druge neutemeljeno optužuje druge zemlje', rekao je novinarima glasnogovornik kineskog ministarstva obrane, a prenosi novinska agencija Xinhua.

'Ovaj pristup 'dvostrukih mjerila' ne vodi miru i sigurnosti u računalnom prostoru', kazao je.

Ova je izjava uslijedila dva dana nakon što je Kina odbacila američke optužbe da je pomogla Snowdenu, koji je suočen s optužbama za špijunažu SAD-u, da pobjegne od progona dopustivši mu da napusti Hong Kong.

Snowdena, koji je razotkrio američki špijunski program PRISM za praćenje elektroničkih komunikacija u svijetu, Sjedinjene Države optužile su za krađu državnog vlasništva, neovlašteno objavljivanje informacija o nacionalnoj obrani i namjerno objavljivanje tajnih i obavještajnih dokumenata neovlaštenim osobama.

Kinesko ministarstvo obrane priopćilo je da je program PRISM 'otkrio pravo lice i licemjerno ponašanje zemlje', ne navodeći o kojoj je zemlji riječ.

Pitanje računalne sigurnosti veliki je kamen spoticanja u odnosima Kine i SAD. Američka strana je nedavno optužila Kineze da su neovlašteno ušli u informatičke sustave američke vojne industrije, a o tom pitanju raspravljali su i predsjednici Barack Obama i Xi Jinping. 

27.06.2013. 19:12:00
Novi komentar
nužno
nužno