« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
ZRAČNE VJEŽBE

Kina odgovorila na zajedničke vojne vježbe SAD-a i J.Koreje

Kina je počela petodnevne zračne vježbe, s borbenim zrakoplovima i tisućama vojnika, iako vlada pojačana vojna i diplomatska napetost u odnosu na Sjedinjene Države

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Kina

,

Južna Koreja

,

vojne vježbe

Vježbe se održavaju u središnjoj pokrajini Henanu i istočnoj obalnoj pokrajini Shandongu, na Žutome moru, objavila je državna agencija Xinhua. U vježbama će sudjelovati više od stotinu zrakoplova koji će ispaljivati pravo streljivo i simulirati obranu Pekinga od zračnog napada, objavio je China News Service.

Pojačana aktivnost događa se u trenutku kad se Kina i Sjedinjene Države spore oko zajedničkih vježba SAD-a i Južne Koreje uz obalu Južne Koreje. Istovremeno, i Peking se ljuti na američke komentare o osjetljivu teritorijalnom sporu u Južnokineskome moru.

No vojska je objavila da se samo trudi biti što otvorenija i opovrgava svaku povezanost s regionalnim napetostima. "Namjera nam je ojačati borbenu sposobnost u ovoj regiji i obaviti djelotvorne pripreme za borbu", prenio je China News Service riječi Zhaoa Zongqija, jednoga od generala koji nadziru vježbe.

Vježbe će biti što realističnije, nisu im prethodile nikakve probe, a sudjelovat će sedam tipova letjelica, među kojima i špijunski zrakoplovi i helikopteri, kaže se u kineskom izvješću. (hina/metro-portal)

03.08.2010. 19:28:28
Novi komentar
nužno
nužno