« Svijet
objavljeno prije 13 godina
SVI BI ČITAV KOLAČ

Kina odbacila američke 'optužbe' o provođenju kolonizacije Afrike

Afrika treba biti na oprezu zbog "novog kolonijalizma" dok Kina širi svoje tamošnje veze, smatraju u SAD-u

SAD vs. Kina
SAD vs. Kina (YouTube)
Više o

SAD

,

Kina

,

Afrika

,

kolonizacija

Kina je utorak odbacila ocjenu državne tajnice SAD-a Hillary Clinton da bi kineski utjecaj u Africi mogao dovesti do "novog kolonijalizma" na tom kontinentu rekavši da je i sama Kina trpila zbog kolonijalizma, javlja Hina.

Afrika treba biti na oprezu zbog "novog kolonijalizma" dok Kina širi svoje tamošnje veze i umjesto toga usredotočiti se na partnere koji mogu pomoći u izgradnji proizvodnih kapaciteta na kontinentu, izjavila je u subotu Hillary Clinton u televizijskom intervjuu u Zambiji. Clinton je rekla da SAD "ne želi vidjeti novi kolonijalizam u Africi" i ponudila Sjedinjene Države za partnera u nastojanju afričkih zemalja da napreduju.

Clinton nije izrijekom spominjala Kinu, ali njezine izjave nisu ostavile mnogo dvojbi oko toga na koga je mislila.

"Kada ljudi dolaze u Afriku kako bi ulagali, želimo im da dobro prođu ali također želimo da čine dobro", rekla je ona. "Mi ne želimo da potkopavaju dobro upravljanje u Africi". "Vidjeli smo tijekom kolonijalnog razdoblja kako je lako doći, uzeti prirodne resurse, isplatiti čelnike i otići", rekla je ona.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei nije imenovao Hillary Clinton, ali je na pitanje o njenim izjavama rekao kako je Peking daleko do toga da bude sila koja će vršiti prisilu ili izrabljivati u Africi.

"Kina i afričke zemlje povijesno su bile žrtve kolonijalne okupacije i ugnjetavanja i one sve istinski znaju što je kolonijalizam", rekao je Hong na redovnoj konferenciji za tisak u Pekingu.

"Mi nikada nismo našu volju nametali afričkim zemljama", dodao je. "Mi se nadamo da oni na koje se to odnosi mogu kinesko-afričku suradnju sagledati objektivno i pošteno".

Kina je investirala gotovo 10 milijardi dolara u Africi u 2009. godini, uz veliki porast trgovine budući da Peking kupuje naftu i druge sirovine za svoje brzorastuće gospodarstvo. Kritičari kažu da je kineska pomoć kontinentu prečesto povezivaana s njenim ulagačkim interesima. Hong je rekao da je Kina predana poštivanju afričkih zemalja i da s njima surađuje na "obostranu korist".

14.06.2011. 16:56:20
Novi komentar
nužno
nužno