« Biznis
objavljeno prije 1 godinu
G7

Kina mora prestati s agresivnim aspiracijama

Neobično jasno su se zemlje skupine G7 u svojoj završnoj izjavi obratile Kini i Rusiji. Poručuju da Peking mora prestati sa svojim agresivnim težnjama ka moći. Vrlo jasna poruka je upućena i šefu Kremlja Putinu

Svađa s Kinom?
Svađa s Kinom? (Arhiva)
Više o

G7

,

Kina

Zemlje G7 gospodarski jakih demokracija su Kinu nedvosmisleno pozvale da se pridržava međunarodnih pravila. „Podsjećamo Kinu na nužnost pridržavanja ciljeva i načela Povelje Ujedinjenih naroda te da odstupi od prijetnji, prisile, zastrašivanja i primjene sile", piše u priopćenju na završetku sastanka ministrica i ministara vanjskih poslova skupine zemalja G7 u japanskom gradu Karuizawa.

Ministrice i ministri su pored toga jasno i konkretno kritizirali kinesko djelovanje u Južnokineskom moru. „Nema pravne osnove za ekspanzivna maritimna zahtijevanja Kine u Južnokineskom moru i odbijamo kineske vojne aktivnosti u toj regiji", poručuje se u završnoj izjavi G7.

Ukrajinu će se podržavati „dok god bude potrebno"

Odlučne poruke su upućene i u smjeru Rusije. Države G7 su, kako se navodi, spremne pooštriti sankcije protiv Moskve zbog napadačkog rata protiv Ukrajine: „I dalje smo odlučni da intenziviramo sankcije protiv Rusije." Osim toga, pojačat će se i koordinacija kako bi se „spriječila isporuka oružja trećih aktera Rusiji", navodi se dalje.

Poduzet će se mjere protiv onih koji Rusiju materijalno podržavaju u ratu protiv Ukrajine, ističe se. Sedmorka je ponovno Rusiju pozvala da se odmah i bezuvjetno povuče iz susjedne zemlje i naglasila da će se Ukrajinu u njezinoj obrambenoj borbi protiv agresora podržavati „dok god je to potrebno".

Svako rješenje konflikta mora osigurati da će Rusija nadoknaditi štetu koju je prouzročila, poručeno je u Japanu. Također je istaknuto da ne smiju proći nekažnjeno ratni zločini i drugi zločini poput napada na civile i kritičnu civilnu infrastrukturu.

Osuđivanje ruske „nuklearne retorike"

Zemlje G7 su potkrijepile svoj angažman za svijet bez atomskog oružja. Izražena je zabrinutost zbog spremnosti Rusije da provede nuklearna testiranja i napusti sporazum „New Start". Tim sporazumom se ograničavaju arsenali nuklearnog oružja SAD-a i Rusije.

Sedmorka je osudila rusku „neodgovornu nuklearnu retoriku i prijetnju za stacioniranjem atomskog oružja u Bjelorusiji". U završnoj izjavi se u svezi s tim upozorava: „Svaka upotreba kemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja od strane Rusije bi imala ozbiljne posljedice." Proteklog mjeseca je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio da će u Bjelorusiji stacionirati strateško atomsko oružje.

Zabrinutost zbog kineskog arsenala nuklearnog oružja

Zemlje G7 su izrazile zabrinutost i zbog „ubrzanog proširenja kineskog arsenala nuklearnog oružja i razvoja sve rafiniranijih raketnih sustava". Od Kine se traži da „neposredno započne razgovore s SAD-om o smanjenju strateških rizika i unaprijedi stabilnost kroz veću transparentnost kineske politike, planova i sposobnosti u svezi s nuklearnim oružjem".

I po pitanju ljudskih prava u Kini zemlje G7 imaju jasnu poruku. Izražena je zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava u Tibetu i zapadnoj provinciji Xinjiang. Kineskoj središnjoj vladi se već dugo predbacuje sustavno potlačivanje muslimanskih Ujgura u toj provinciji.

Bez obzira na opće kritike, zemlje G7 s Kinom žele i dalje surađivati kad su u pitanju globalni izazovi poput klimatskih promjena.

Priprema za summit G7 u Hiroshimi

Japanski ministar vanjskih poslova Yoshimasa Hayashi je kao domaćin iskazao zadovoljstvo rezultatima sastanka G7. Bio je to „veliki uspjeh", jer su rezultati „potvrdili naš odlučan otpor pokušajima da se promijeni status quo", kazao je Hayashi osvrćući se na ruski rat protiv Ukrajine i kineske aspiracije ka moći.

Pored Njemačke, skupinu sedam gospodarski najrazvijenijih zemalja čine Japan, Francuska, Italija, Kanada, SAD i Velika Britanija. Japan aktualno predsjeda ovom skupinom. Sastanak u turističkom mjestu Karuizawa je služio i pripremi summita G7 šefova država i vlada koji će se održati u svibnju u Hiroshimi.

24.04.2023. 08:30:00
Novi komentar
nužno
nužno