« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
SELEKTIVNI POBAČAJI

Kina ima 32 milijuna više muškaraca nego žena

Neravnoteža zbog opsjednutosti sinovima potpuno je izmakla kontroli.

(Getty Images)
Više o

Kina

,

Južna Koreja

,

selektivni pobačaji

,

neravnoteža

,

višak muškaraca

,

omjer muškarci žene

,

politika jednog djeteta

Zbog selektivnih pobačaja u Kini se rodilo čak 32 milijuna više dječaka nego djevojčica, a posljedice te neravnoteže osjećat će se desetljećima i muškarcima ubuduće nametnuti samački život ili 'borbu' za mladenke, upozorili su u petak znanstvenici.

"Iako su stručnjaci predlagali neka maštovita, čak i krajnja rješenja, ništa se ne može učiniti kako bi se spriječio neizbježan višak muškaraca", stoji u izvješću koje je objavio British Medical Journal.

U većini zemalja svijeta prirodno se rađa više dječaka nego djevojčica, u omjeru od 103 do 107 naprema 100. No u Kini te općenito azijskim zemljama opsjednutost sinovima je tradicija, a neravnoteža je izmaknula kontroli zahvaljujući ultrazvučnoj dijagnostici i prilično jeftinom pobačaju.

Kina se bori s dodatnim otežavajućim čimbenikom, "politikom jednog djeteta" koja se već desetljećima provodi, iako se u svim regijama ne primjenjuje jednako strogo.

Profesori Wei Xing Zhu i Li Lu sa sveučilišta Zhejiang kao i Tehrese Heskeths sa sveučilišta University College iz Londona, utvrdili su da je samo u 2005., u Kini rođeno 1,1 milijun više dječaka nego djevojčica.

Neravnoteža je izraženija u pokrajinama gdje se politika jednog djeteta strogo provodi, a zanemariva je na Tibetu i u Xinjiangu, gdje se politika jednog djeteta primjenjuje s najmanje stege.

Neravnoteža je najveća među djecom u dobi do četiri godine jer se u toj skupini rađalo 124 dječaka, a u ruralnim područjima i 126 dječaka, na 100 djevojčica. Rekordna je pokrajina Jiangsu sa 192 dječaka na 100 djevojčica. Kineski roditelji koji odluče roditi drugo dijete gube financijske povlastice, a u nekim pokrajinama drugo se dijete dopušta samo ako je prvorođena djevojčica.

Među predloženim rješenjima stručnjaci navode strogu zabranu selektivnog pobačaja, dok drugi zagovaraju ublažavanje politike jednog djeteta.

U izvješću se znanstvenici ne bave socijalnim posljedicama rodne neravnoteže, no vlada je od 2000., pokrenula kampanju "pojačane skrbi za djevojčice".

Stručnjaci prizivaju južnokrejski model koji bi Kina trebala slijediti. Godine 1992. u Južnoj Koreja neravnoteža u korist dječaka bila je zapanjujuće visoka s 229 dječaka na 100 djevojčica te su vlasti pokrenule snažnu kampanju senzibilizacije o važnosti djevojčica. Kao rezultat, do 2004., neravnoteža se smanjila na 110 dječaka prema 100 djevojčica. (hina/metro-portal)

10.04.2009. 14:10:24
Novi komentar
nužno
nužno