« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
OGORČENJE U SAD-U

Kina i Rusija stavile veto na rezoluciju o Sirji

Odluka Rusije i Kine da iskoriste svoje pravo veta pokazuje da bi Vijeće sigurnosti UN-a moglo biti dugoročno blokirano u pitanjima vezanima uz Bliski istok

Fotografija vijesti
Više o

Sirija

,

Bašar al-Asad

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

prosvjedi u Siriji

Američki su diplomati ostali ogorčeni nakon što su Kina i Rusija uložile veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđuje režim u Siriji, no u kojoj se izrijekom ne spominju sankcije, piše Hina.

Za rezoluciju je glasalo pet članica Vijeća, no nijedna od zemalja BRICS-a. Brazil, Indija i Južnoafrička Republika suzdržale su se kao i Libanon, a Rusija i Kina glasovale su protiv rezolucije.

Nacrt teksta izradilo je nekoliko zemalja predvođeno Francuskom čiji je veleposlanik pri UN-u Gerard Araud rekao 15-članom Vijeću da ih "ovaj veto neće zaustaviti" i da "nijedan veto ne može dati sirijskim vlastima pravo da rade što hoće".

Moskva se protivi prijetnji sankcijama Damasku jer takav konfrontirajuć pristup Europljana ide "protiv mirnog rješenja krize", rekao je ruski veleposlanik Vitalij Čurkin i ponovio zabrinutost da bi rezolucija o Siriji mogla otvoriti vrata vojnoj intervenciji kako se ranije ove godine dogodilo s Libijom.

Mjesecima su Rusija, Kina, Brazil, Indija i Južna Afrika kritizirale SAD i europske članice Vijeća sigurnosti jer su dopustile NATO-u da prijeđe granice mandata Vijeća koje ga je ovlastilo da zaštiti civile u Libiji.

Odluka Rusije i Kine da iskoriste svoje pravo veta pokazuje da bi Vijeće sigurnosti UN-a moglo biti dugoročno blokirano u pitanjima vezanima uz Bliski istok i prodemokratske pokrete Arapskog proljeća, rekli su za Reuters zapadni diplomati.

Tekst rezolucije o kojemu je Vijeće u utorak glasovalo razblažena je verzija prethodnih nacrta koji su sadržavali prijetnje sankcijama bude li se sirijski režim oglušio o međunarodne pozive da prekine nasilno gušenje prodemokratskih prosvjeda.

Iz teksta je izbačena riječ sankcija, ali to nije bilo dovoljno za Rusiju i Kinu.

Prema podacima Ujedinjenih naroda sirijski režim je u višemjesečnom gušenju prosvjeda ubio najmanje 2.700 civila.

05.10.2011. 07:56:00
Novi komentar
nužno
nužno