objavljeno 18.10.2015. 09:30:00
MLJAC

Kesten pire - savršen recept za jesensku poslasticu

Kakva bi to bila jesen kad ne biste barem jednom pojeli kesten pire, i to onakav kakav je radila vaša mama ili baka? Evo recepta koji morate isprobati

Kesten pire, genijalna jesenska poslastica
Kesten pire, genijalna jesenska poslastica (Arhiva)

Kesten pire je jedna od onih poslastica koja paše samo u svoje godišnje doba, a kako su tržnice prepune kestena, vrijeme je za malo posla u kuhinji i uživanje u plodovima prirode i svog rada. 

Kesten je jedan od plodova jeseni koje nam je priroda pripremila za podizanje imuniteta i snaženje organizma prije zime - pun je vitamina A, B grupe i C, a uz to ima i fosfora, kalija, kalcija, magnezija, sumpora i željeza te nešto manje masti od ostalih orašastih plodova.

Recept za kesten pire

Sastojci

1 kg kestena
20 g smeđeg šećera
pola štapića vanilije
1/2 litre mlijeka

Priprema

Kestene skuhajte 5 minuta, zatim ih ogulite i kuhajte još 40 minuta. Nakon toga ih protisnite, ulijte mlijeko, šećer i usitnjenu vaniliju i nastavite kuhati. Kuha se sve dok kesteni ne upiju svo mlijeko i nastane jednolična masa.

Serviranje

Masu protisnite da dobijete špagete, pokrijte šlagom i dodajte po želji - čokoladne mrvice, topljenu čokoladu, višnju na vrh  ... što god vam je drago

18.10.2015. 09:30:00
http://m.metro-portal.hr/kesten-pire-savrsen-recept-za-jesensku-poslasticu/94523/