« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Kažnjeni znatiželjni poreznici

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Janez Janša

,

Milan Kučan

,

Nataša Musar-Pirc

,

znatiželjni poreznici

Nadzor državne inspektorice za zaštitu informacija pokazao je da u slovenskoj Poreznoj upravi ima mnogo znatiželjnih službenika koji neovlašteno ulaze u baze podataka, pa je ih je 150 kažnjeno globom od 50 eura.

Državna povjerenica za zaštitu informacija Nataša Musar-Pirc izjavila je u utorak da je provedeni nadzor otkrio kako je od 200 službenika u Poreznoj upravi, čije su računalne ispise pregledali, samo 50 ovlašteno otvaralo porezne podatke o poznatim javnim osobama, a ostali su to činili "iz znatiželje". Zato im je izrečena prva opomena i globa od 50 eura.

Nadzor je pokazao da su znatiželjnicima najzanimljiviji bili podatci o pjevačicama Heleni Blagne i Saši Lendero jer su njihove porezne podatke, do kojih su imali pristup, najčešće otvarali. Poreznike su zanimale i osobe kao što su bivši predsjednik Milan Kučan, sadašnji premijer Janez Janša te buduća ministrica vanjskih poslova Katarina Kresal.

"Neovlašten uvid u bazu podataka Porezne uprave nedopustiv je, bez obzira na to što je s tim podatcima državni službenik poslije činio", objasnila je Nataša Pirc-Musar. Neki od globljenih poreznih činovnika branili su se naime da su podatke pogledali samo zato štor ih je zanimalo gdje žive te slavne osobe.

Povjerenica Pirc-Musar proslavila se inače kažnjavanjem ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela zbog zloporabe podataka o ispisima telefonskih razgovora službenika njegova ministarstva.

To se dogodilo u početku ove godine, u vrijeme tzv. afere diplomatska pošta jer je Rupel analizom ispisa telefonskih brojeva u ministarstvu želio doći do podatka o tome je li tko od njegovih zaposlenika "prodao" sadržaj američko-slovenske diplomatske depeše o priznanju Kosova medijima u kojima se ta bilješka pojavila neočekivano. (hina/metro-portal)

04.11.2008. 20:23:58
Novi komentar
nužno
nužno