« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
NOVA FARSA

Kazališno vijeće splitskog HNK ne odustaje od Duška Mucala

Kazališno vijeće ne slaže se s odlukom ministra Biškupića i poručuje da im je Mucalo obećao Kazalište - i to Hrvatsko i Narodno

Duško Mucalo Kazališno vijeće
Duško Mucalo Kazališno vijeće (Duje Klarić/Cropix)
Više o

splitski HNK

,

Božo Biškupić

,

HNK Split

,

Kazališno vijeće

,

trokolica

,

fuzijske elektrane

Nakon što je ministar kulture Božo Biškupić donio odluku o nepotvrđivanju Duška Mucala za intendanta splitskog HNK-a, javilo se Kazališno vijeće koje je i predložilo Mucala za intendanta.

"Odbijanjem da potvrdi naš i gradski prijedlog o imenovanju Duška Mucala na dužnost novog intendanta HNK-a u Splitu ministar kulture Božo Biškupić na osebujan je način stavio točku na bjesomučnu kampanju, koja je od početka pratila naš izbor", navodi se u priopćenju Kazališnog vijeća, koje se, očekivano, s odlukom ministra ne slaže.

>> Kerum: Božo Biškupić je kukavica, Mucalo kolateralna žrtva

Biškupić u svom odbijanju uz ostalo navodi kako Mucalov prijedlog programa pokazuje nedostatak znanja i iskustva u poznavanju sustava funkcioniranja kazališta. No, Kazališno vijeće u današnjem priopćenju navodi da je nakon dugog postupka izbora intendanta, analize programa, razgovora i svih prikupljenih informacija od kandidata, "izabralo Duška Mucala, za kojeg je je procijenjeno da najbolje odgovara ovoj dužnosti".

"Pojedini kandidati 'iz kuće' (splitskog HNK), koji u dijelu svojih kompetencija imaju možda i veće formalne kvalifikacije ili su u programima imali za nijansu manji broj gramatičkih i sličnih pogrešaka, trenutačno imaju velikih problema u radu sa svojim vlastitim ansamblima, pa bi njihov izbor značio dodatni raskol u HNK-u Split", navodi Kazališno vijeće.

"Iz tijeka javnog linča kojem je Mucalo bio izložen, iz imena gotovo monopolnih medijskih institucija, kojima kao da upravljaju iz jednog središta, iz imena osoba, koje su u ovoj zemlji i u ovoj kulturi obvezni začin svakom jelu, bilo je jasno da je na djelu Organizacija, koja ne podnosi da bilo tko - pa bio to i Željko Kerum, gradonačelnik Splita, ili Duško Mucalo, budući intendant ovdašnjeg HNK-a smije postati nositeljem javne dužnosti ako ona to nije odobrila", navodi u priopćenju Kazališno vijeće.

Također tvrdi da je ministar kulture "omogućavao taj monopol, umjesto da ga suzbija u interesu zdravog pluralizma".

Kazališno vijeće splitskog HNK-a u priopćenju navodi i kako je pravo ministra kulture "da novcem poreskih obveznika na beogradska zapadnobalkanska druženja šalje 'performere', koji kao stvaralački čin plasiraju i ispijanje vlastite mokraće".

Možda se to njemu i ne sviđa, ali takvu 'uljudbu' od njega traže međunarodni monopoli, moćniji od njegova lokalnog", zaključuje u priopćenju Kazališno vijeće HNK Split.

>> Mucalo ipak neće biti intendant splitskog HNK

Na kraju poručuje da će "do kraja ostati uz kandidata Duška Mucala", koji im je, kako navode, "obećao Kazalište - i to Hrvatsko i Narodno". (hina/metro-portal)

19.06.2010. 18:01:07
Novi komentar
nužno
nužno