« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
CRKVENA INVESTICIJA

Katoličko sveučilište na koje je utrošeno 100 milijuna kuna zjapi prazno

Nakon žurnih radova, zbog kojih je Crkva čak poticala rad nedjeljom, došlo je do sukoba oko regulative nastave - kanonska ili prosvjetna

(Milivoj Keber/Cropix)
Više o

Crkva

,

Josip Bozanić

,

Institut ‘Ivo Pilar’

,

Hrvatsko katoličko sveučilište

Hrvatsko katoličko sveučilište, jedan od najopremljenijih visokoobrazovnih prostora u državi na čiju je izgradnju i opremanje utrošeno oko 100 milijuna kuna, već je godinu dana prazno. Razlog tomu je to što vodstvo Sveučilišta nije uspjelo organizirati nastavu za akademsku godinu 2009./2010.

Smješteno na području od oko 15 tisuća kvadrata bivše vojarne u zagrebačkoj Ilici 242, Sveučilište je adaptirano tijekom 2008. i to po 'žurnom postupku' jer je u rujnu te godine državni tajnik Svete Stolice kardinal Tarcisio Bertone trebao blagosloviti zgradu, javlja Večernji list.

Na građevinske radove jednog od svojih najambicioznijih projekata Crkva je potrošila oko 70 milijuna kuna, a još 30 milijuna koštalo je opremanje predavaonica i kabineta. O važnosti dovršetka radova u dogovorenom roku od šest mjeseci, kako bi sve bilo spremno za škropljenje svetom vodicom, svjedoči i činjenica kako je Crkva izvođaču dopustila da radi nedjeljom. Taj mali odmak od svojih moralnih postavki koje inače zdušno savjetuje 'svjetovnjacima' Crkva je pravdala željom da se hrvatskom znanju što prije doprinese još jednom obrazovnom ustanovom no, vrijedno i potpuno opremljeno zdanje još uvijek je neiskorišteno.

Kao glavni razlog tomu Večernji navodi nesposobnost povjerenstva Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, na čelu s pomoćnim biskupom zagrebačkim mons. Ivanom Šaškom, da organizira nastavu. Uz to, povjerenstvo je u lipnju poništilo natječaj za upis studenata iz ožujka tvrdeći da "kvaliteta pojedinih ustrojbenih i kadrovskih elemenata Sveučilišta još nije na takvome stupnju da bi mogli započeti s nastavnim radom u onoj izvrsnosti kojom bi bili zadovoljni".

Iza svega ipak, kako to već često u Hrvatskoj biva, stoji 'sukob' između institucija, u ovom slučaju između povjerenstva Katoličkog sveučilišta i Instituta 'Ivo Pilar' kojeg je Kaptol prozvao da želi preuzeti glavnu riječ u vodstvu. Institut je odgovorio da je Crkva na Sveučilištu htjela nametnuti kanonsku, a ne prosvjetnu regulativu.

U nemogućnosti postizanja dogovora oko toga kakavom politikom će biti dijeljeno znanje i diplome iz sociologije, psihologije i povijesti, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, po dobrom starom običaju 'ako nije po mome neće biti nikako', odlučio je da se rad Sveučilište odgađa te je već prihvaćeni natječaj poništen.

Novi natječaj raspisan je za tri mjeseca, ali nije poznato hoće li biti prihvaćen i, ako hoće, tko će predavati eventualno upisanim studentima. A do tada, investicija od 100 milijuna kuna i dalje će čekati prazna, moguće do neke nove blokade nastave na fakultetima kada je jedini put bila iskorištena u svrhu održavanja nastave na alternativnoj lokaciji.

07.12.2009. 09:52:02
Novi komentar
nužno
nužno