« Biznis
objavljeno prije 3 mjeseca i 13 dana
UPS!

Katar obustavlja tranzit kroz Crveno more

Katarska energetska tvrtka QatarEnergy obustavila je tranzit tankera s ukapljenim prirodnim plinom (LNG) kroz Crveno more

E pa, sad je skuplje...
E pa, sad je skuplje... (Arhiva)
Više o

plin

,

Katar

,

Crveno more

Najmanje četiri tankera s katarskim LNG-om zadržana su tijekom vikenda nakon što su američke i britanske snage izvele zračne i pomorske napade u Jemenu, uz obrazloženje da žele zaštititi komercijalne brodove od napada boraca Ansar Allaha iz sjevernog Jemena.

Jemenski pokret u kojem značajnu ulogu igraju Huti upravlja sjevernim Jemenom od sredine prošlog desetljeća, a krajem prošle godine počeo je ometati plovidbu brodova povezanih s Izraelom u znak podrške palestinskom Hamasu u sukobu s izraelskom vojskom u okupiranom Pojasu Gaze.

Kroz Crveno more prolazi 15 posto svjetskog brodskog prometa. Rutu je dosada zaobišlo nekoliko brodova s ukapljenim plinom, a drugi je i dalje koriste. 

Tankeri Al Ghariya, Al Huwaila i Al Nuaman ukrcali su LNG u katarskoj luci Ras Laffan i trebali su krenuti prema Sueskom kanalu, no 14. siječnja zaustavili su se uz obalu Omana, prema podacima LSEG-a za praćenje brodova. Al Rekayyat se 13. sijenja u povratku u Katar zaustavio u Crvenom moru.

Pauziramo i čekamo sigurnosne savjete, a bude li prolazak kroz Crveno more i dalje nesiguran, ići ćemo preko Rta dobre nade, rekao je izvor izravno upoznat s tim pitanjem. "To ne znači da je proizvodnja prekinuta", naglasio je.

U uredu katarske vlade za odnose s međunarodnim medijima i u QatarEnergyju nisu odmah odgovorili na Reutersov upit da komentiraju informaciju izvora.

Nisu odgovorili ni brodovlasnici i upravitelji četiriju brodova, uključujući Teekay Shipping Glasgow, Pronav Ship Management, Nakilat Shipping Qatar Ltd i Shellovu podružnicu STASCO.

Katar je drugi najveći svjetski izvoznik ukapljenog plina, s isporučenih više od 75 milijuna metričkih tona u 2023. godini, prema podacima LSEG-a. Od toga je 14 milijuna tona otišlo kupcima u Europi, a 56,4 milijuna onima u Aziji.

Cijene LNG-a s rokom isporuke u veljači stabilizirale su se oko podneva na nizozemskoj digitalnoj burzi na 30,72 eura za megavatsat nakon što su jutros nakratko bile poskočile na 31,64 eura. Najvišu razinu u ovoj godini, od 34,55 eura, zabilježile su 5. siječnja.

15.01.2024. 12:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.01.2024. 09:13
    nije sigurno gadaju brodove non stop
Novi komentar
nužno
nužno