« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
za ujedinjenje

Karzai pozvao talibane da se vrate u Afganistan

Novi stari predsjednik obećaje da će iskorijeniti korupciju, a žao mu je što se Abdulah povukao iz borbe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Afganistan

,

Hamid Karzai

,

talibani

,

Abdulah Abdulah

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai, proglašeni pobjednik predsjedničkih izbora, pozvao je u utorak "braću talibane" da se vrate u Afganistan i obećao je da će se boriti protiv korupcije u prvom govoru nakon što je ponovno izabran za predsjednika.

Karzai je također ocijenio da bi za Afganistan bilo bolje da se održao drugi krug predsjedničkih izbora i izrazio žaljenje zbog povlačenja njegova protukandidata Abdulaha Abdulaha.

Kaže da će mir u Afganistanu biti moguć kada se "svi Afganistanci ujedine i progovore istim glasom, radeći na zajedničkoj izgradnji vlade koja bi predstavljala sve Afganistance".

"Pokušat ćemo uvesti mir u cijeloj zemlji, čim to bude moguće. Pozivamo braću talibane da se vrate u zemlju i zato tražimo pomoć i suradnju međunarodne zajednice", rekao je Hamid Karzai.

Karzai je već nekoliko puta uzalud predlagao muli Omaru, vrhovnom šefu talibana i zapovjednicima pobunjenika da se pridruže političkom procesu i jamčio im sigurnost od međunarodnih snaga.

Predsjednik je također obećao iskorijeniti korupciju koja je zahvatila vladu i pokrajinske vlasti.

Američki predsjednik Barack Obama je ranije u utorak tražio od Karzaia "puno više" u pogledu borbe protiv korupcije.

Karzai je proglašen pobjednikom izbora pošto je njegov protukandidat Abdulah odustao od sudjelovanja u drugom izbornom krugu zbog sumnji u namještanje izbora. (hina/metro-portal)

03.11.2009. 11:30:57
Novi komentar
nužno
nužno