« Svijet
objavljeno prije 16 godina i 3 mjeseca

Karzai pobjegao talibanima

Na predsjednika Afganistana pucano je usred bijela dana u Kabulu

Odgovornost za pokušaj atentata preuzeli su talibani, od kojih su trojica navodno ubijena
Odgovornost za pokušaj atentata preuzeli su talibani, od kojih su trojica navodno ubijena (AFP)
Više o

Hamid Karzai

,

Afganistan

Hamid Karzai, afganistanski predsjednik, ‘za dlaku’ je izbjegao smrt u jučerašnjem pokušaju atentata u samom središtu Kabula. Tijekom proslave poraza vojske SSSR-a u ratu u Afganistanu, u blizini predsjedničke palače odjeknula je pucnjava iz automatskog oružja, zbog koje su Karzai i drugi visoki afganistanski dužnosnici bili prisiljeni pohitati u zaklon, a stotine prisutnih u nastalom su kaosu nastojali pobjeći s mjesta događaja. Isprva se nije moglo utvrditi odakle stižu pucnji, a izravni TV prijenos svečanosti naglo je prekinut. U napadu su poginule tri osobe, a  osam ih je ozlijeđeno.

Nakon pucnjave, Karzai je izvučen s mjesta događaja u crnom Landcruiseru, a odgovornost za napad ubrzo su preuzeli talibani.

- Naši su ljudi pucali u Karzaija - prenio je Reuters izjavu glasnogovornika talibana Zabihulaha Mujahida s nepoznate lokacije.

Atentati od 2001.Otkako je 2001. preuzeo vlast u Afganistanu, Karzai je nekoliko puta bio na meti atentatora. Jedan od najgorih napada dogodio se u rujnu 2002. u Kandaharu kada je Karzai također ‘za dlaku’ izbjegao smrt. 

Talibanski glasnogovornik rekao je kako je u atentatu sudjelovalo šest napadača, od kojih su trojica ubijena, ali zasad nema neovisne potvrde broja žrtava napada. Napadači su se infiltrirali među sudionike svečanosti, a pretpostavlja se da su neki od njih sudjelovali i u osiguranju.

Za manje od dva sata nakon pokušaja atentata na njega, Karzai se pojavio na državnoj televiziji. Smirenim tonom narodu je poručio da su ‘neprijatelji Afganistana’ pokušali poremetiti svečanost, ali su snage sigurnosti omele napad, u kojem su ranjena najmanje dva parlamentarna zastupnika. Izjavio je i da je uhićeno nekoliko osumnjičenih. Čelnici NATO-a izrazili su zabrinutost zbog napada na  afganistanskog predsjednika. - Talibani su još jednom pokazali da su spremni na najgore nasilje kako bi uništili slobodu i demokraciju - rekao je glavni tajnik Saveza Jaap de Hoop Scheffer. Očekuje se da će američkim saveznicima u Afganistanu uskoro biti ponovno upućen poziv da u tu zemlju pošalju dodatne vojnike za borbu protiv talibana.    (HINA/METRO)

28.04.2008. 01:21:10
Novi komentar
nužno
nužno