« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
UNAPREĐENJE MOGUĆNOSTI

Karzai otvorio međunarodnu konferenciju o Afganistanu

Cilj konferencije je zacrtati nove smjernice korištenja i trošenja financijskih sredstava namijenjenih za pomoć razvoju zemlje u predstojećih nekoliko godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Afganistan

,

Hamid Karzai

,

međunarodna konferencija

Unapređenje mogućnosti afganistanskih snaga sigurnosti, političke reforme, proces izmirenja s talibanima i poboljšanje u načinu vođenja zemlje, što obuhvaća i borbu protiv korupcije u državnoj upravi, samo su neke od tema o kojima će se raspravljati na konferenciji u Kabulu , kojoj prisustvuje i gotovo 70 predstavnika međunarodne zajednice.

Među izaslanicima su predstavnici iz 57 država, među kojima 40 ministara vanjskih poslova i 11 predstavnika regionalnih i međunarodnih organizacija. Ondje je i UN-ov glavni tajnik Ban ki-Moon.

U govoru održanom na početku konferencije, predsjednik Karzai kazao je kako "konferencija predstavlja novu fazu u produbljenju i proširenju međunarodnog partnerstva". Njezina je svrha pokrenuti novu fazu u sporom procesu emancipacije afganistanske vlade, koja bi, nakon odlaska američkih vojnih snaga i snaga NATO-a iz zemlje, trebala biti u stanju sama njome upravljati te držati stvari pod kontrolom. Međunarodne snage ondje su razmještene od 2001.

Mjere sigurnosti tijekom održavanja konferencije iznimno su visoke, no unatoč tome, u noći na utorak je, samo nekoliko kilometara od mjesta na kojemu se održava konferencija, u dijelu gdje je smještena kabulska zračna luka ispaljeno nekoliko raketa. Nije bilo žrtava.

Afganistanski dužnosnici su uoči konferencije izjavili kako od zemalja donatora očekuju da ispune obećanje o osiguravanju oko 80 posto od ukupno 13 milijardi dolara, koliko su se obvezale donirati. Očekuje se i razgovor o mirovnom planu čiji je cilj ponovno integrirati talibane u civilni način života u zemlji. (hina/metro-portal)

20.07.2010. 09:23:47
Novi komentar
nužno
nužno