« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
Bez javne rasprave

Karlovačke eko-udruge protiv Županijskog prostornog plana

Razlog prosvjeda je lokacija Centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori.

drvo, drveće
drvo, drveće (Corbis)

Ponovili su tvrdnju da je taj plan prihvaćen na prijevaru jer nije prošao javnu raspravu niti je dobio potreban pristanak ministarstava. Tvrde i da su poslije objavljeni dokumenti na službenoj internetskoj stranici Karlovačke županije "krivotvorine".

Također tvrde kako imaju "dokaze da je javnost varana krivim podatcima" te da su zato udruge same naručile istražne radove i dobile sasvim drukčije hidrološke podatke od onih kojima su raspolagale županijske stručne službe. Predstavnici ekoloških udruga nezadovoljni su jer, kako tvrde, ni šest mjeseci otkako su ih prijavili Županijskom državnom odvjetništvu i Službeničkom sudu, odgovorni nisu sankcionirani.

Za kazneno djelo prijevare i zloporabe položaja i ovlasti u ožujku ove godine tim je tijelima prijavljen tadašnji župan Ivica Horvat i pročelnik Marinko Maradin, ali još nema odgovora, pa su, kazali su aktivisti Biserka Schmuck i Žarko Kotur, prisiljeni preko novinara predočiti javnosti "nekoliko kilograma" dokumentacije. Iz nje se vidi, nastavljaju, da je javna rasprava o prostornom planu provedena po jednom prijedlogu, a poslije je na Županijskoj skupštini prihvaćen bitno promijenjen tekst prostornog plana.

Aktivistima Građanske inicijative s ograncima u Vukmanićkom Cerovcu, Tušiloviću, Okiću i Brezovoj Glavi te karlovačke "Udruge branitelja" na tiskovnoj se konferenciji pridružio i Nikola Vuljanić, bivši vijećnik i saborski zastupnik, negdašnji HNS-ovac. Smatra da bi u svakoj državi takav postupak bio sankcioniran jer "neregularnost u radu ruši temelje pravnog poretka".

Protuzakonito donesen prostorni plan "proizveo je" najmanje dvije štetne odluke - lokaciju budućega županijskog centra za gospodarenje otpadom na Babinoj gori i trasu buduće brze pruge, kazao je Kotur. Predočena je i peticija s potpisima više od tri tisuće građana (96 posto) Tušilovića, Vukmanićkog Cerovca, Okića i Brezove Glave.

Izvor: Hina

03.09.2009. 20:46:20
Novi komentar
nužno
nužno