« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

Karadžić se u petak ponovno izjašnjava o krivnji

Nove optužnice još nema

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Haaški sud

,

Radovan Karadžić

,

ICTY

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, optužen za ratne zločine i genocid počinjen tijekom rata u BiH, bit će u petak 29. kolovoza ponovno pozvan da se pred predraspravnim vijećem Haškog suda izjasni o krivnji prema staroj optužnici, potvrđeno je iz Tužiteljstva Haškog suda.

Karadžić će biti pozvan da se izjasni o krivnji po postojećoj optužnici, jer najavljene izmjene optužnice nisu još dovršene, doznaje se od izvora iz Tužiteljstva ICTY-a koji ne može potvrditi niti kada će biti dovršene.

Karadžić se 31. srpnja odbio izjasniti o krivnji za zločine koji su mu stavljeni na teret očekujući konačnu optužnicu pa je sudac zakazao novu raspravu za 29. kolovoza.

Odbije li se Karadžić koji je najavio da će se braniti sam, ponovno izjasniti o krivnji, suci će automatski u njegovo ime unijeti u zapisnik da se ne osjeća krivim.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz rekao je u srpnju da će Tužiteljstvo izmijeniti optužnicu protiv Karadžića kako bi ju uskladilo s važećom haškom praksom, ali pri tom neće odustati ni od jednog bitnog elementa optužnice.

Karadžić je optužen 1995. pred Haškim sudom zajedno sa zapovjednikom vojske bosanskih Srba generalom Ratkom Mladićem za ratne zločine i etničko čišćenje u Bosni i Hercegovini, uključivši višegodišnje napade i teroriziranje Sarajeva u kojem su poginule tisuće ljudi, a nekoliko mjeseci kasnije i za genocid u Srebrenici u kojem je u srpnju 1995. pobijeno više od osam tisuća Muslimana.

Karadžić je optužen po osobnoj i zapovjednoj odgovornosti po ukupno 11 točaka - dvije za genocid, pet za zločine protiv čovječnosti, jednu za teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. i tri za kršenja zakona i običaja ratovanja koji se odnose na etničko čišćenje. (HINA/METRO)

25.08.2008. 17:53:23
Novi komentar
nužno
nužno