« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
IZVLAČENJE

Kapetan Dragan ponovno traži puštanje na slobodu

Vasiljković po novome tvrdi da ga Hrvatska goni na temelju zakona koji je stupio na snagu nakon vremena kad je on navodno počinio zločine

Kapetan Dragan
Kapetan Dragan (Mate Bašić/Cropix)
Više o

Dragan Vasiljković

,

Kapetan Dragan

,

Daniel Snedden

Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojeg Hrvatska sumnjiči za ratni zločin i od Australije traži njegovo izručenje, tvrdi da ga Hrvatska pokušava sudski goniti na temelju retrogradne primjene zakona pa stoga traži puštanje na slobodu, pišu australski mediji.

Prema pisanju lista Australian, Vasiljković traži odštetu i trenutačno puštanje na slobodu iz zatvora. Šest mjeseci nakon što je australski Visoki sud donio odluku da se Vasiljković izruči Hrvatskoj, kapetan Dragan je podnio novi zahtjev Saveznom sudu, tvrdeći da ga Hrvatska želi procesuirati na osnovi kaznenog zakonodavstva koje nije postojalo u trenutku kada su ti zločini navodno počinjeni.

Vasiljković, poznat i kao Daniel Snedden, uhićen je u svibnju nakon što se 43 dana skrivao, te navodno pripremao na bijeg iz Australije. Trenutačno se nalazi u zatvoru Silverwater u Sydneyu. Hrvatska je zahtjev za izručenjem Australiji uputila još 2006., a Vasiljkovića se sumnjiči za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u veljači 1993. te za ratni zločin protiv civila.

>> Kapetan Dragan može biti izručen Hrvatskoj

Prema pisanju Australiana Hrvatska se poziva na članke 120. i 122. kaznenog zakona Republike Hrvatske. U svom novom zahtjevu, Vasiljković tvrdi da se taj kazneni zakon nije primjenjivao do ožujka 1993., odnosno da je stupio na snagu nakon vremena kada su ti zločini navodno počinjeni.

Vasiljkovićev odvjetnik Clive Evatt kazao je za Australian da se radi o zahtjevu za retrogradnom primjenom zakona. "Ali ne možete nekog izručiti na temelju retrogradne primjene zakonodavstva", kazao je Evatt.

Hrvatski, pak, izvori za Australian kažu da su djela za koja se Vasiljković sumnjiči postojala kao kaznena djela i u ranijem kaznenom zakonu i da je 1993. naprosto preuzeto kazneno zakonodavstvo bivše države.

Vasiljković traži trenutačno puštanje na slobodu, kao i novčanu odštetu od hrvatskih i australskih vlasti zbog neosnovanog pritvora, a saslušanje u ovom slučaju trebalo bi se održati sljedećeg tjedna. (hina/metro-portal)

22.09.2010. 10:44:44
Novi komentar
nužno
nužno